Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Expert, despre ipoteza cu privire la validarea a 80 de mandate, în loc de 101

4 mar. 2019,, 16:40   Politică
3700 1

Expertul în politici publice, Ștefan Gligor a fost întrebat într-un interviu pentru Europa Liberă dacă e doar o speculație informația că ar putea să fie validat un număr mai mic de mandate pentru deputații în Parlament, nu 101, dar 80.

Acest lucru, potrivit unor voci, ar garanta formarea unei majorități parlamentare, care ar guverna țara. În context, Ștefan Gligor a menționat că asta nu este o speculație, ci o prevedere legală a Codului electoral.

„Și anume art. 101, alin. 1 și alin 2, care spune că alegerile se consideră ca fiind petrecute, dacă se validează 2/3 din mandate pe liste proporționale și 2/3 din circumscripții uninominale, rezultatele alegerilor în 2/3 din circumscripțiile uninominale. Am avertizat despre existența acestui risc în iulie 2018, că pot fi invalidate alegerile fără anularea rezultatului general național în pînă la 17 circumscripții uninominale. Dacă, să zicem, vor avea probleme în a obține un număr anumit de mandate, ar putea invalida rezultatele în mai multe circumscripții uninominale și organiza acolo alegeri repetate, iar Curtea Constituțională ar putea, de exemplu, valida 50 de deputați pe liste proporționale și avem: din 51 scădem 17 și obținem numărul de mandate care vor fi validate, de exemplu, pe uninominale. Pot fi și 5, și 7, cît vor avea ei nevoie. Și de asta am avertizat și am vorbit că Curtea Constituțională este crucială și numirile recente la Curtea Constituțională explică de ce a mers Partidul Democrat la sfidarea opiniei publice și a partenerilor externi numind persoane atît de părtinitoare și legate de Partidul Democrat la Curtea Constituțională, anume pentru a face aceste aranjamente în cazul în care vor avea o problemă în asigurarea majorității parlamentare”, a precizat Gligor.

Potrivit lui, o asemenea guvernare nu ar fi legitimă și nu ar fi reprezentativă și o asemenea guvernare nu trebuie să aibă loc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?