Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Expert: coaliția este un rău necesar pentru toți

30 mar. 2019,, 14:45   Politică
2767 2

Partenerii geopolitici ai Partidului Socialiştilor (PSRM) şi blocului ACUM aşteaptă de la ei nu un veşnic protest, ci realizări concrete, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un studiu al său, scenariul „de a nu se înţelege” între socialiști, proeuropeni și democrați formal se menţine, dar, în realitate, nimeni nu ar dori alegeri anticipate”.

„Sandu, Năstase și Dodon nu sînt revoluționari... Iar democrații iubesc cel mai mult tăcerea, mai ales că alegerile anticipate reprezintă o acţiune foarte zgomotoasă”, consideră expertul.

În aceste condiţii, el consideră că „coaliția este un rău necesar pentru toți”.

„Partenerii internaționali ai Chișinăului, în persoana SUA, sugerează în mod insistent și transparent că doresc o guvernare stabilă, formată de comun acord, fără complicații suplimentare sub formă de alegeri anticipate. Singura problemă este că o asemenea guvernare nu va fi niciodată stabilă. E greu de imaginat cît de eficient poate fi un guvern al forțelor politice cu antipatie reciprocă și ambiții nesatisfăcute. Practic, acesta va fi unul temporar, de tranziţie, și va exista pînă în momentul cînd vreo forță politică se va considera suficient de puternică pentru a arunca „balastul” în persoana unui însoţitor tactic și va obține puterea în guvernarea unilaterală completă”, consideră politologul.

În opinia sa, „coaliția viitoare se va asemăna cu un terariu cu persoane politice de diferit calibru, unde ocupația principală va fi de a trăi cît mai mult pe seama unei noi victime”.

„În această situație, pe viitoarea guvernare a Republicii Moldova o aşteaptă confruntări nesfîrșite asupra problemelor „de zi cu zi” ale managementului de stat, iar problemele vectorului strategic de dezvoltare și veşnica alegere între Occident și Est vor aduce Chișinăul într-un nou impas. Aceasta dacă coaliția nu va propune o idee principial nouă, centristă, „pentru tot ce e bun şi împotriva a tot ce e rău”. Dar cum se poate face asta în condiții de neîncredere totală?”, se întreabă expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?