Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Executarea contractului cu Gazprom-ul poate fi în dezavantajul nostru - opinie

9 feb. 2022,, 10:16   Politică
2864 6

Publicistul, prozatorul, dramaturgul și scenaristul Mihai Ștefan Poiată susține că solicitarea unor experți privind publicarea contractului de furnizare a gazelor cu Gazprom nu este cea mai bună idee.

"Nu l-am văzut, dar îndrăznesc să presupun că după ce îl vor citi, domnii respectivi se vor pomeni într-o mare derută", menționează Poiată într-un comentariu publicat pe rețelele de socializare.

"Pentru că oricît de avantajos pentru Moldova ar fi contractul cu Gazprom-ul, executarea lui poate fi... în dezavantajul nostru. Vă mai amintiți avertismentul lui Otto von Bismarck: acordurile iezuitice semnate de ruși „nu valorează nici cît hîrtia pe care au fost scrise”.

Voi aduce un singur exemplu: „Memorandumul de la Budapesta”.

Acest document este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia s-au obligat după cum urmează:


- să respecte independența, suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei; (...)

Cred că nu e cazul să vă amintesc ce s-a întîmplat peste 20 de ani, în 2014, și nici să vă povestesc ce se întîmplă zilele acestea.

Ce să mai zicem de un contract de livrare a gazelor....

„Увы! Договоры между сильными и слабыми — всегда вещь условная, и нарушаются они по желанию первых” (Thomas Mayne)", se arată în comentariu.

Portivit comentatorului, R.Moldova trebuie să diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și energia electrică, pentru a nu se pomeni în situația în care este astăzi.

"Deci, să ajungem cu bine în primăvară și să ne apucăm serios de consolidarea statului, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze și energie electrică, de relansarea economică și creșterea nivelului de trai - ca să nu ne mai fie frică de facturile la gaz și electricitate...", a mai adăugat Mihai Poiată.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?