Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Eventuala participare la alegeri, resursa administrativă și fraudă electorală – opinie de expert

5 feb. 2019,, 16:42   Politică
2513 2

Prezenţa alegătorilor la alegerile parlamentare din 24 februarie, 2019, ar putea alcătui aproximativ 55% -60%.

Această opinie a fost exprimată de fostul viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei, Alexandru Muravschi, care a fost invitatul emisiunii „Întrebarea principală cu Iulia Fiodorova” de la postul de televiziune NTV-Moldova", transmite Noi.md.

„Dacă vom sta să analizăm cu atenție alegerile din 1990 şi pînă în ziua de astăzi, vom observa că, în general, nivelul de participare este aproximativ același – în jur de 60% plus sau minus. Ei bine, acum vom avea vreo 55%. Situaţia mai poate depinde foarte mult de starea vremii,or te pomeneşti că la 24 februarie, ferească Dumnezeu, se abate peste noi o vijelie și ne acoperă pe toţi. Acest lucru, desigur, ar putea reduce într-o anumită măsură prezenţa", a spus Alexandru Muravschi.

În același timp, el a reamintit că alegerile vor fi declarate valide oricare ar fi rezultatul lor şi oricare ar fi starea vremii, deoarece nu există limite privind prezenţa alegătorilor la vot şi chiar dacă la scrutin se vor prezenta două persoane, el va fi recunoscut drept valabil.

Fostul viceprim-ministru, ex-ministrul Economiei, a atras atenția și asupra faptului că, începînd cu anul 1990 şi pînă în prezent, toată lumea a vorbit mereu despre falsificarea alegerilor, despre utilizarea resursei administrative, dar dacă analizăm rezultatele alegerilor, adesea partidele de guvernămînt, cu rare excepții, nu au reuşit să cîștige alegerile și să-și păstreze puterea, în ciuda utilizării largi a resurselor administrative, a mass-mediei și așa mai departe.


„Faptul că astăzi partidul de guvernămînt a pus în aplicare resursa cu o intensitate nemaivăzută, că acesta este activ sprijinit şi promovat de mass-media, nu înseamnă deloc că alegătorul va prefera acest curs. În ceea ce privește falsificările, putem spune următoarele: la fiecare secție de votare stau o sumedenie de observatori, aceştia pot vedea toate buletinele de vot. Dacă analizăm tot ceea ce s-a întîmplat pînă acum, toți cei care au pierdut într-un final mereu au declarat despre fraudă electorală masivă. Au fost chiar cazuri cînd astfel de declaraţii au venit din partea unor actori electorali care au pierdut, dar în timpul campaniei electorale anume ei erau la putere, de aceea nu era cam clar cine și cum ar fi putut falsifica rezultatele electorale în acest caz”, a remarcat Alexandru Muravschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?