X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Evaluarea grupului II de candidați non-judecători la funcții în CSM – finalizată

24 iul. 2023,, 11:37   Politică
3090 0

Comisia Pre-Vetting a încheiat audierea celui de-al doilea grup de candidați non-judecători înaintați de Parlament la funcția de membru al Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Opt candidați cu experiență profesională în domeniul dreptului sau în alt domeniu relevant, din cei nouă înscriși în concurs, au acceptat să participe la interviul public și au răspuns la întrebările membrilor Comisiei pentru a clarifica unele aspecte relevante procesului de evaluare.

Prin urmare, în perioada 14-21 iulie, Comisia i-a audiat pe candidații Aliona CORCENCO, Veaceslav GUȚAN, Vitalie SÎLI, Lucia POPESCU, Ana TIPA, Iulian MUNTEAN, Leonid CHIRTOACĂ și Nicolae AGACHI, în timp ce candidatul Vanu JEREGHI s-a retras din concurs în procesul evaluării.

În cadrul audierilor în ședință publică, membrii Comisiei au acordat candidaților mai multe runde de întrebări, pentru a clarifica neclaritățile rămase în urma comunicării scrise cu aceștia.

Printre subiectele relevante evaluării, abordate de membrii Comisiei la audieri, au fost preponderent aspecte de integritate financiară, precum stilul de viață al candidaților, nerespectarea regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale, sursa economiilor în numerar deținute de candidați sau membrii familiilor acestora, subevaluarea prețurilor de vînzare-cumpărare, dar și neplata impozitului pentru creșterea de capital la vînzarea bunurilor. Verificările sub aspectul integrității financiare și etice au vizat o perioadă de 15 ani și s-au referit inclusiv la persoanele apropiate candidaților.


Înregistrările video de la audieri au fost publicate pe pagina web a Comisiei Pre-Vetting www.vetting.md și canalul de YouTube https://www.youtube.com/@comisia.prevetting, în conformitate cu prevederile Legii nr. 26/2022 și Regulamentul de Evaluare al Comisiei.

În perioada următoare Comisia Pre-Vetting va lucra la elaborarea deciziilor privind rezultatul evaluării celor opt candidați non-judecători.

0
0
2
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?