X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Deputații europeni au comentat rezultatele alegerilor din Moldova

5 mar. 2019,, 07:41   Politică
3987 3

În timp ce unii eurodeputați au declarat că alegerile din Moldova au fost gestionate în mod profesionist și transparent, alții s-au arătat mai rezervați, precizînd că imaginea generală legată acest scrutin nu este „nici neagră, nici albă”.

„Așteptările noastre vizează implementarea Acordului de Asociere și pentru asta e nevoie de o majoritate care e solidă pro-europeană”, a spus eurodeputatul Andi Cristea. El a mai menționat că se așteaptă ca anume partidele pro-europene să pună interesul general pe primul loc.

„Credem că trebuie să fim pro-activi și să ne asumăm consecințele”.Europarlamentarul Petras Auštrevičius afirmă că imaginea generală în contextul alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova nu este „nici neagră, nici albă”. Procesul electoral nu este unul foarte bun și persistă probleme cu formarea Parlamentului.

Potrivit lui, ar putea să dureze încă 7 săptămîni ca raportul final al OSCE să fie redactat, așa că nu trebuie să se facă o evaluare prematură privind consecințele alegerilor și relațiile cu Moldova. Petras Auštrevičius este convins că între timp, felul în care va rezolva Moldova plîngerile depuse în contextul alegerilor va fi un factor decisiv.

Europarlamentarul Joachim Zeller a remarcat că participarea la vot a fost scăzută, sub 50%, dar unul din avantaje este că opoziția a reușit să obțină 26 de locuri din totalul de 101 de locuri. Joachim Zeller a menționat încălcări precum aducerea organizată la vot a persoanelor din stînga Nistrului, care au fost remunerate cu 100 de lei pentru votul lor. Europarlamentarul admite organizarea de alegeri anticipate.


„Per ansamblu, credem că ne este foarte greu să continuăm cu acordul de Asociere cu Moldova, dar trebuie să observăm cum evoluează lucrurile și să acordăm sprijinul nostru opoziției democratice”, a spus Joachim Zeller.Europarlamentarul Miroslav Poche a declarat că alegerile au fost libere și corecte, chiar dacă campania electorală a fost marcată de o serie de probleme. Acesta a mai spus că în urma alegerilor au intrat cîteva fețe noi pe scena politică din Moldova, campania electorală nu a fost orientată geopolitic și că acolo unde a fost dînsul observator a observat o influență a Turciei și a investițiilor turce.În ultima rezoluție adoptată cu privire la Moldova, Parlamentul European, a menționat că „orice decizie în legătură cu asistența macro-financiară trebuie să aibă loc doar după alegerile parlamentare, în condițiile în care acestea trebuie să aibă loc în condiții recunoscute de organisme internaționale și că plata tuturor programelor de susținere bugetară să fie sistată pînă cînd se înregistrează un progres semnificativ în ceea ce privește standardele democratice”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?