X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Europarlamentara: R. Moldova este posibil de integrat mai repede în UE decît Ucraina

7 feb. 2023,, 17:36   Politică
2332 1

„Strict pragmatic” R. Moldova este posibil de integrat „mai simplu și mai repede” în Uniunea Europeană decît Ucraina, o „țară în război, care însă a făcut deja pași importanți spre apropierea de UE și „se bucură acum de atenția și susținerea maximă” din partea comunității internaționale, spune europarlamentara Ramona Strugariu (Renew Europe), vice-președinta delegației PE la Comisia parlamentară de asociere UE – Moldova.

Într-un interviu cu Europa Liberă, europarlamentara din Romînia apreciază că discuția despre tandemul Ucraina – R. Moldova și viteza lor de integrare europeană „este o discuție de purtat în termeni de strategie și de mesaj politic care să nu rănească colaborarea și echilibrul dintre cele două țări”.

Europarlamentară explică că din perspectiva pașilor care trebuie parcurși și cît de repede pot fi ei parcurși, atunci „scenariul” Ucraina [cum va evolua situația] este mult mai puțin previzibil decît ar fi în acest moment „scenariul” Moldova.

Totuși, potrivit ei, deși, în acest moment, R. Moldova se află într-o situație mai bună decît Ucraina, asta nu înseamnă că „una dintre ele va face acest pas mai repede decît cealaltă pentru că emoția maximă și mesajul foarte puternic de solidaritate este îndreptat în primul rînd înspre Ucraina, care este în război”.

Accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană a Ucrainei este aproape „imposibilă” pe timp de război dar cu sprijinul UE, Ucraina poate mări viteza cu care îndeplinește condițiile pentru deschiderea negocierilor, mai spune europarlamentara.


„Poți să creezi un cadrul legislativ în care aceste reforme să fie implementate, dar practic tot ce ar însemna calendar cu date pînă la implementarea lor, dovezi concrete așa cum cere Comisia Europeană că aceste reforme au fost implementate, este imposibil de realizat într-o țară aflată în război”, explică Ramona Strugariu.

Înainte de summitul UE – Ucraina, desfășurat pe 2-3 februarie 2023 la Kiev, Parlamentul European cerea Comisiei să accelereze procesul de integrare a Ucrainei iar după summit, parlamentari Renew Europe, unul din cele mai active grupuri în susținerea Ucrainei, s-au declarat dezamăgiți că textul comunicatului final nu „pomenea aderarea sau măcar un calendar” al aderării.

În interviul cu Europa Liberă, realizat la 6 februarie 2023, Ramona Strugariu nuanțează noțiunea de „accelerare”, reamintind că „situația Ucrainei este excepțională întra-adevăr, dar noi nu avem un mecanism excepțional de primire a unui stat”.

Cu referire la opiniile care spun că viteza cu care se va integra R. Moldova în Uniunea Europeană se decide pe cîmpul de luptă în Ucraina, Strugariu spune că „sînt multe voci care spun că desprinderea Moldovei [din acest tandem] ar fi un semnal foarte descurajator pentru Ucraina. Strategic, nici pentru Moldova nu ar fi bine să accentueze ideea unei eventuale desprinderi”.

Europarlamentara precizează că pentru moment, „Moldova și Ucraina merg împreună pe un parcurs, sperăm, cît mai accelerat al aderării. Dar în timp ce în Ucraina există, la propriu, un front de luptă, Moldova are o strategie 2023 - 2025 pentru dezvoltare care arată foarte bine. Are un plan [de acțiune ] pînă în 2030 care este bine articulat pe domenii, în acord cu aquis-ul comunitar și cerințele Comisiei Europene, pus de curînd pe masă de premierul Natalia Gavrilița”.

4
0
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?