X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Europarlamentar: Vom discuta despre deblocarea asistenței doar după alegeri

21 sep. 2018,, 17:53   Politică
2739 1

„Vrem să rămînem parteneri cu Republica Moldova, dar vrem ca ambele părți să își respecte angajamentele, nu doar noi. Banii din asistența macrofinanciară aprobată de către UE pentru Republica Moldova vor veni la Chișinău abia după februarie 2019, după instalarea noii puteri”.

Declarația a fost făcut de către europarlamentarul lituanian Petras Auštrevičius, autorul celui mai recent raport privind aplicarea prevederilor Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu UE, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

Petras Auštrevičius spune că reformele făcute în sistemul bancar sînt destul de bune. Nu același lucru se poate spune despre reformele din sistemul judiciar sau în aplicarea statului de drept. Potrivit europarlamentarului, recenta reformă fiscală privind amnistia de capital este o mare problemă pentru UE. După cum a precizat și Fondul Monetar Internațional, aceste schimbări au fost făcute într-o manieră pripită. Unii responsabili guvernamentali și parlamentari au vrut, probabil, să facă aceste modificări cît mai rapid, însă ele sînt foarte problematice, ar putea face legale transferurile de bani murdari, transferurile dubioase de capital.

UE rămîne critică și rezervată în a aprecia situația curentă, atît la nivel politic, cît și social, și juridic din Republica Moldova. Europarlamentarul amintește că nu a fost respectat rezultatul alegerilor, voința oamenilor de a-l avea pe Andrei Năstase primar de Chișinău. „sîntem foarte îngrijorați cu privire la statul de drept, democrația și independența justiției din Moldova. De aceea, nu putem lua o decizie cu privire la asistența macrofinanciară, chiar dacă înțelegem că Moldova are nevoie de susținerea noastră. Doar după următoarele alegeri și după ce noua putere se instalează, putem reveni la această decizie”, a declarat Petras Auštrevičius.

Pînă la alegerile din februarie, UE așteaptă din partea Chişinăului să își reamintească angajamentele luate la semnarea Acordului de asociere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?