Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Euobserver: Gavrilița, este mai entuziasmată cînd vorbește despre combaterea corupției decît despre extinderea UE

28 sep. 2021,, 20:10   Politică
973 0

„Noua prim-ministră a Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, este mai entuziasmată cînd vorbește despre combaterea corupției decît despre extinderea Uniunii Europene.

Și întrebată dacă UE ar trebui să transmită mai multe mesaje pozitive asupra extinderii în regiunea sa decît a făcut-o în ultima vreme, Gavrilița a fost mai interesată de ajutorul european pentru fugarii internaționali ai Moldovei”, scrie Euobserver într-un articol cu privire la declarațiile făcute de șefa Guvernului de la Chișinău, după întrevederea cu președintele Consiliului European, Charles Michel, care a avut loc pe 27 septembrie, la Bruxelles.

„Țara ei a ieșit din Uniunea Sovietică în urmă cu 30 de ani și a semnat un tratat comercial cu UE în 2014. Nu a fost niciodată invitată să se alăture Europei, așa cum a fost în cazul vecinei sale Romîniei și al Balcanilor de Vest. Însă, întrebată de EUobserver la Bruxelles, luni (27 septembrie), dacă moldovenii au înțeles politica de extindere a UE, Gavrilița a spus: „Oamenii înțeleg că guvernele consecutive din Moldova i-au mințit, i-au furat, au pierdut timpul pentru reformă”. Și întrebată dacă UE ar trebui să transmită mai multe mesaje pozitive asupra extinderii în regiunea sa decît a făcut-o în ultima vreme, Gavrilița a fost mai interesată de ajutorul european pentru fugarii internaționali ai Moldovei. „Multe dintre persoanele implicate în scandalul bancar, în spălătoria rusă sînr în străinătate și avem nevoie de sprijin internațional pentru a merge după ele”, a spus ea. „De exemplu, domnul Platon este la Londra, domnul Șor este în Israel. Domnul Plahotniuc - nu știm sigur, dar credem că este în Cipru. Au proprietăți, conturi în Europa”, a spus Gavrilița. „Aceasta face parte, de asemenea, din construirea încrederii în stat ... pentru a ne asigura că acești oameni nu se bucură de un mod de viață european după ce au furat poporul moldovenesc”, a adăugat ea”, scrie Euobserver.

„Transformarea Moldovei într-o țară europeană normală a fost importantă pentru moldoveni „indiferent dacă Europa este pregătită pentru noi sau nu. Integrarea europeană ține foarte mult de proces, nu doar de rezultat”, a spus Gavrilița, citată de Euobserver.

Prim-ministra Natalia Gavrilița a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 27-28 septembrie. Aceasta este prima vizită a sa în străinătate în calitate de șefă a Guvernului, fiind invitată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles.


Gavrilița a avut o întrevedere și cu Charles Michel, președintele Consiliului European, care a declarat că „UE este deschisă să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme ambițioase pe care și-o propune. Moldova este un partener important și prioritar pentru noi”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?