Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Episcopul Marchel a pierdut dosarul cu Maia Sandu: Cît va trebui să-i plătească

4 iul. 2019,, 13:30   Politică
4331 1

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărîre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel.

Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci cînd Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon.

Potrivit hotărîrii CSJ, Maia Sandu s-a plîns că Nicolae Mihăescu (numele din acte al episcopului - n.n.) a emis acuzații false și defăimătoare la adresa sa, la o conferință de presă susținută la 4 noiembrie 2016, în plină campanie electorală. Acestea ar reprezinta ”fapte inventate de autor, prin care el o acuză că ar fi comis acţiuni agresive, extremiste, a dat dovadă de intoleranţă şi că a promovat şi a facut declaraţii propagandistice favorabile homosexualilor”.

”Prin aceste declaraţii facute la conferinţa de presă, pîrîtul a instigat populaţia la ură şi discriminare faţă de candidata Maia Sandu, pornind de la statutul marital şi sexul feminin al ei”, se spune în hotărîre. De asemenea, politiciana a invocat și discriminarea în raport cu un alt concurent electoral.

Potrivit moldovacurata.md, ea a solicitat achitarea sumei de 100 000 de lei pentru repararea prejudiciului adus onoarei și demnității și a accentuat în fața instanței că discursul episcopului ”a incitat populaţia să revină la discuţii sexiste şi denigratoare faţă de femei, reducînd acestora rolul de soţie şi mamă”.


Curtea de Apel Bălți a constatat, la 5 martie 2019, că episcopul Marchel ”a admis discriminarea în bază de sex şi statut marital al reclamantei Maia Sandu” și l-a obligat să plătească suma de 20 000 de lei ”cu titlu de prejudiciu moral pentru admiterea discriminării”.

”Discursul episcopului nu se încadrează în limitele Legii privind libertatea de exprimare” – este constatarea Curții de Apel Bălți, lăsată în vigoare prin decizia Curții Supreme de Justiție.

Deși episcopul Marchel a depus un recurs, Curtea de Apel Bălți l-a respins, menținînd în vigoarea decizia CSJ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?