X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

ENEMO comentează scrutinul electoral din 24 februarie

26 feb. 2019,, 12:38   Politică
2626 0

ENEMO, Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor din Moldova referitor la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, a prezentat constatările și concluziile preliminare, în cadrul unei conferințe de presă, informează OFICIAL.

Conducerea Misiunii a menționat că de către experții ENEMO au fost monitorizate 115 secții de vot: 112 în țară și 3 peste hotare. Misiunea a monitorizat alegerile parlamentare, nu și referendumul consultativ din 24 februarie curent, însă a atras atenția la aspectele ce ar putea influența scrutinul parlamentar.

„Alegerile parlamentare au avut loc după noul sistem – cel mixt. ENEMO remarcă faptul că amendamentele legislative au fost criticate pe larg pe intern, și pe externe și au fost adoptate fără respectarea recomandărilor ENEMO/ODIHR”, a spus conducerea Misiunii.

De asemenea, ENEMO a subliniat faptul că, în ceea ce ține de cele 3 circumscripții de peste hotare, sînt unele întrebări cu privire la egalitatea dreptului de vot, or în unele secții au fost mult mai mulți alegători decît în altele.

În ceea ce ține de transparența procesului electoral, informațiile și deciziile, dar și rezultatele preliminare prezentate on-line de către CEC au contribuit la asigurarea acesteia.


„Campania a fost intensă, mai ales odată cu apropierea zilei votării. A fost un număr mare de acuzații personale între concurenți, dar și plîngeri numeroase”, au spus oficialii.

Observatorii ENEMO, totodată, au constatat mai multe greșeli și iregularități în ziua alegerilor: utilizarea camerelor de luat vederi, desfășurarea referendumului în aceeași zi, lipsa accesului în multe secții pentru persoanele cu deficiențe de mobilitate. Totodată, ENEMO s-a referit la folosirea abuzivă a resurselor administrative și transportul de alegători – constatate de alți interlocutori, dar și de transportul în masă a alegătorilor din stînga Nistrului, cumpărarea voturilor – raportată autorităților și altele.

ENEMO precizează că procesul electoral continuă, iar raportul final cu concluziile Misiunii privind alegerile parlamentare va fi publicat ulterior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?