COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2818
Puterea stiri: 6279
Coronavirus stiri: 7237

După anticipate ne putem aștepta la alte anticipate, politolog

20 mai. 13:01   Politică
1992 5

Decanul Facultății Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, Alexandru Solcan, admite că după scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie, ar putea urma alte alegeri anticipate.

Profesorul universitar susține, într-o postare pe Facebook, că în scurt timp după anticipatele din vară unii actori politici importanți vor solicita alte alegeri.

”Anticipatele de după anticipate. Analizînd datele caselor credibile de sondaje, urmărind dezbaterile din cadrul diferitor talk-show-uri, studiind listele electorale, făcute publice de unii concurenți electorali, cunoscînd trăsăturile culturii politice, atît a reprezentanților clasei politice, cît și a cetățenilor noștri, nu trebuie să fii profet pentru a înțelege că în scurt timp după anticipate, unii actori politici importanți, iarăși vor cere anticipate”, afirmă conferențiarul universitar.

”Este lesne de presupus și care vor fi subiectele invocate. Or, modelul de guvernare existent astăzi în Republica Moldova, ca produs, în mare parte, al pornirilor populiste sau conjuncturiste, nu este adecvat atît realităților obiective, cît și provocărilor existente. Modelul democratic din Republica Moldova oferă două finalități: stabilitate, în condițiile monopolului unui singur centru de putere, care după cum știm, duce, la rîndul său, la derapări cu caracter autoritar sau instabilitate prin perpetuarea anticipatelor”, mai scrie decanul FRIȘPA.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat în repetate rînduri că decizia Curții Constituționale cu privire la circumstanțele de dizolvare a Parlamentului creează un precedent periculos. Potrivit liderului PSRM, avizul Curții dă undă verde președintelui Maia Sandu de a dizolva Parlamentul ori de cîte ori va dori aceasta, dacă rezultatele scrutinului nu-i va conveni. Această părere este susținută de un șir de constituționaliști din țară, inclusiv foști președinți ai Curții Constituționale, printre care Victor Pușcaș, Dumitru Pulbere și Alexandru Tănase.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽