X 
Arşiţa stiri: 233
Preşedintele stiri: 4143

Dumitru Diacov: "O vizită a liderilor moldoveni în regiunea transnistreană ar fi binevenită"

18 mar. 07:30   Politică
4970 0

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului trebuie să se întîlnească mai des pentru a îmbunătăți înțelegerea reciprocă și a rezolva problemele existente ale cetățenilor moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. Și o vizită a liderilor moldoveni în regiunea transnistreană ar fi binevenită.

O astfel de opinie a exprimat fostul președinte al Parlamentului, fostul președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, transmite Noi.md.

Comentând informația privind recomandările urgente ale partenerilor internaționali ca președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, sau premierul Dorin Recean să se întîlnească cu liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, el a spus că acum cinci-șase ani a fost președinte al Comisiei parlamentare de cooperare cu așa-numitul Consiliu Suprem al Transnistriei. Din partea transnistreană, comisia era condusă de Grigori Maracuța.

Părțile se întîlneau, dacă nu lunar, atunci trimestrial, pe rînd la Chișinău și la Tiraspol, călătoreau împreună în Finlanda, Germania, Sankt Petersburg pentru a discuta și a rezolva împreună chestiuni problematice.

"Dacă nu rezolvam multe lucruri, atunci discutam multe lucruri și cream o anumită atmosferă în jur. Am efectuat acolo multe vizite, împreună cu președintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, și cu prim-ministrul. Vladimir Voronin, fiind președinte al Republicii Moldova, la început a fost prea binevoitor cu Tiraspolul, apoi au avut loc niște "divergențe", și s-a pornit... Dar, în principiu, bineînțeles, dacă vrei să rezolvi problemele, trebuie să te întîlnești", a declarat Dumitru Diacov.


El a spus că ar aplauda cu plăcere deplasarea vreunui lider de la Chișinău în regiunea transnistreană.

"Cred că dacă ar merge în sate, în orașe, la unele întreprinderi pentru a se întîlni cu oamenii, acest lucru va fi util și plăcut. Nu știu de ce ei nu se duc acum. Poate că nu s-au maturizat încă sau poate că nu încă înțeleg multe lucruri și nu au o experiență. Dar cred că acest lucru ar fi util pentru îmbogățirea cunoștințelor, pentru înțelegerea reciprocă", a declarat fostul președinte al Parlamentului și fost președinte de onoare al Partidului Democrat din Moldova.

El a amintit că în stînga Nistrului, de asemenea, locuiesc cetățeni moldoveni, iar 90% din populația Tiraspolului are pașapoarte moldovenești.

"Aceștia sînt cetățenii noștri, iar mulți dintre ei au votat la ultimele alegeri parlamentare pentru PAS, au votat la alegerile prezidențiale pentru Maia Sandu. Așa că trebuie să mergem la acești oameni, să ne întîlnim cu ei, să discutăm. În orice caz, ei trebuie să aibă un anumit confort din dialogul nostru. Pentru că noi am avut parte de destulă supărare în toți acești ani și nu putem nici să influențăm evenimentele din Ucraina, nici să grăbim Uniunea Europeană, ca să ne accepte mai repede ", a declarat Dumitru Diacov.

"Ne propunem să aderăm la UE pînă în 20230. Dar cu toții ne dăm seama că mai avem de trăit pînă în 2030. Nu știm dacă vom fi acceptați sau nu. De aceea avem nevoie ca Moldova să fie o țară în care trăiesc oameni răbdători și sînt toleranți unii față de alții. Iar toleranța este o condiție bilaterală", a spus el.

27
5
1
4
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Declarația deputatului PAS Vasile Șoimaru despre o eventuală interzicere a Bisericii Ortodoxe Moldovenești (în cadrul Patriarhiei Moscovei) a provocat o mare rezonanță. Ce biserică, în opinia dumneavoastră, ar trebui să existe în Moldova?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав