X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dublarea salariilor judecătorilor CCM: Socialiștii vor depune o sesizare

9 dec. 2021,, 11:25   Politică
2959 3

Deputații Partidul Socialiștilor au anunțat că vor contesta la Curtea Constituțională (CCM) amendamentul la legea bugetului de stat pentru anul 2022, care prevede majorarea salariilor judecătorilor CCM cu aproximativ 100%, după ce Guvernul ar fi avizat acest lucru.

Anunțul a fost făcut astăzi, 9 decembrie, de către PSRM, înainte de ședința plenară a Parlamentului, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Potrivit PSRM, este vorba de amendamentul 48, care ar încălca articolul 131 din Constituție ce prevede că „orice modificare la legea bugetului trebuie să aibă avizul Guvernului.

Socialiștii afirmă că vor depune sesizarea la CCM în zilele următoare fapt ce „va fi un test pentru magistrații constituționali: fie vor apăra propriile salarii, fie vor apăra Constituția – așa cum trebuie să o facă”.

Deputatul PSRM, Grigore Novac a menționat că „acest amendament „este o notă de plată achitată judecătorilor constituționali sau un fel de mită pentru loialitatea față de guvernare și nu față de Constituție”.


PSRM declară că, amendamentul dat a fost semnat inclusiv de către Olesea Stamate, Igor Grosu și Doina Roșca.

Precizăm că, ieri, 8 decembrie, în spațiul public au apărut informații precum că, în 2022, salariile judecătorilor CCM vor crește cu aproape 100% față de anul curent. Astfel, magistrații ar urma la anul să ridice o leafă de 82 de mii de lei.

Argumentul deputaților PAS, inclusiv a lui Igor Grosu a fost faptul că s-ar fi încercat coruperea acestor judecători, iar creșterea salariilor ar fi o metodă de a păstra independența și integritatea acestora în procesul de luare a deciziilor. Natalia Gavrilița la rîndul ei a declarat că „salariile acestora sînt justificate”.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?