X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Drăguțanu, audiat la Comisia de anchetă privind furtul miliardului. Ce declarații a făcut

23 iul. 2019,, 15:40   Politică
3889 0

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, a fost audiat marți în Comisia parlamentară de anchetă privind furtul miliardului.

Potrivit președintelui comisiei, Alexandru Slusari, Drăguțanu a încercat să plaseze responsabilitatea pe alte instituții, afirmînd că BNM a făcut ce a putut pentru a gestiona criza, însă nu a avut instrumentele necesare, notează agora.md.

„Cu domnul Drăguțanu a fost o discuție foarte interesantă. A fost încercare de a pasa responsabilitatea. Adică BNM a făcut tot ce a putut, dar n-a avut instrumente suficiente pentru a gestiona criza”.

„Cine i-a încurcat? Problemele în sistemul bancar au apărut în 2011 cînd au avut loc atacuri raider la cele mai importante bănci și era timp berechet ca BNM să intervină”, a declarat Alexandru Slusari, menționînd că Dorin Drăguțanu a evitat să dea numele celor pe care îi consideră vinovați de devalizarea sistemului bancar moldovenesc.

„De ce în 2012 au fost blocate, apoi deblocate acțiunile grupului Platon în BEM și de fapt toată creditarea neperformantă s-a început atunci, de la sfîrșitul anului 2011 și pînă în 2013, dînsul a spus că probabil au fost argumente juridice, nu ține minte”.


Pentru 2013 l-am întrebat tranșant care era poziția BNM vizavi de această emisie suplimentară. Vă spun sincer, la un moment dat s-a creat impresia că dînsul a avut propria părere atunci, dar nu era de acord cu emisia. Parcă exista părerea domnului Drăguțan și părerea BNM”, a mai spus Slusari.

„Din punctul nostru de vedere nu este normal că a încercat să paseze responsabilitatea pe Guvern și pe alte instituții”, a adăugat Slusari.

Dorin Drăguțanu a insistat că acordarea garanțiilor de stat a fost unica soluție, a mai declarat Slusari.

Tot astăzi urma să fie audiat fostul viceguvernator al BNM, Ema Tăbîrță, însă aceasta nu s-a prezentat invocînd probleme de sănătate.

Comisia a decis să îi audieze joi, de la ora 10:00, pe fostul ministru al Finanțelor, Anatol Arapu, ex-ministrul Economiei și actualul deputat, Andrian Candu, dar și pe fostul premier, Iurie Leancă. Alexandru Slusari a declarat că membrii Comisiei de anchetă analizează posibilitatea de a audia unele persoane aflate în detenție.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?