X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Două comisii parlamentare din R. Moldova și două de la București au semnat o declarație

20 mai. 2022,, 17:40   Politică
3005 0

Declarația comună semnată între Comisiile juridice și pentru politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României, adoptată după ședință comună care s-a desfășurat la Iași, România, astăzi, 20 mai exprimă hotărârea fermă de a continua conlucrarea și coordonarea strânsă în domeniile de competență și interes reciproc, inclusiv în plan parlamentar, în sprijinul dezvoltării agendei bilaterale și promovării priorităților de cooperare convenite între cele două state, în special asupra necesității accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Totodată, în cadrul ședinței comune oficialii și-au manifestat interesul pentru organizarea încă a unei reuniuni comune a celor două Parlamente de la București și Chișinău.

La eveniment, care a avut loc în format hibrid, cu prezența fizică și on-line, au participat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, vicepreședintele Senatului României, Robert Cazanciuc, președinții Comisiilor juridice din Parlamentele de la Chișinău și București, Olesea Stamate și Laura Iuliana Scântei, președinții Comisiilor pentru politică externă din cele două parlamente, Doina Gherman și Titus Corlățean, miniștrii Justiției, Sergiu Litvinenco și Cătălin Predoiu, alți oficiali.

În debutul ședinței comune, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a menționat că reuniunea de astăzi va face parte din șirul de evenimente care vor transmite un semnal foarte clar pentru clasa politică de la Chișinău și București, dar și comunității statelor Uniunii Europene că Republica Moldova merită și trebuie să fie parte a Uniunii Europene.

În alocuțiunea sa, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, a mulțumit României pentru sprijinul ferm și recunoașterea clară a perspectivei europene a Republicii Moldova.


La rîndul său, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, a menționat că această reuniune este una specială, care se desfășoară într-un moment de mobilizare pentru susținerea Republicii Moldova în obiectivele sale europene importante.

Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, a apreciat colaborarea și dialogul bilateral la nivel instituțional și politic al comisiilor juridice din două legislative. Deputata și-a exprimat convingerea în sprijinul politic din partea Parlamentului României, atât în promovarea agendei de integrare europeană a Republici Moldova, cât și în realizarea reformei justiției.

Președinta Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări a Senatului Parlamentului României, Laura-Iuliana Scântei, a dat asigurări că statul român va continua să sprijine constant și consistent autoritățile de la Chișinău în îndeplinirea obiectivelor privind parcursul european pe care Republica Moldova și le-a asumat atât de ferm.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?