Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1120

Dosarul "Energocom": Urmărirea penală în privința fostului președinte Igor Dodon a fost finalizată

9 aug. 11:16   Politică
2886 0

Procuratura a încheiat acțiunile de urmărire penală pe episodul incriminat fostului președinte Igor Dodon, vizat în cadrul cauzei penale denumite generic „Energocom”.

Igor Dodon și apărătorii săi s-au prezentat în fața procurorilor, fiind informați în modul prevăzut de lege despre finisarea acțiunilor de urmărire penală.

Amintim că, în cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvîrșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Potrivit procurorilor, învinuirea se referă la acțiunile lui Igor Dodon din perioada anilor 2008-2009, atunci cînd a deținut funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului.

Acesta este acuzat că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținînd funcția de Prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, în perioada lunii mai 2008 a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA „Energocom” cu o companie străină din Ungaria, a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor legale ce viza la acel moment activitatea autorității publice centrale de administrare a energeticii în persoana Ministerului Economiei și Comerțului și în special atribuțiile funcționale al Ministrului Economiei și Comerțului.


Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv, a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, deși SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Potrivit procuroilor, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectînd drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Procuratura precizează că urmărirea penală continuă în privința unor persoane fizice, companii străine, înregistrate în zone off-shor, pe contul cărora au fost transferate o parte din mijloacele financiare rezultate din contractul privind procurarea energiei electrice de către SA „Energocom”, unele dintre care sînt parte a grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din „schema cu energia electrică”.

Fostul președinte Igor Dodon s-a declarat nevinovat și a calificat acest dosar drept o comandă politică.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав