Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Dosarele lui Constantin Țuțu bat pasul pe loc

25 ian. 11:30   Politică
1245 0

Examinarea celor două dosare penale în care fostul deputat, Constantin Ţuţu, este învinuit de îmbogăţire ilicită, fals în declaraţii, escrocherie şi trafic de influenţă bat pasul pe loc. Ambele se află la etapa şedinţei preliminare, deşi au trecut doi şi respectiv un an, de la punerea lor pe rol.

La 24 ianuarie a fost o nouă tentativă de a organiza şedinţa preliminară în dosarul penal în care fostul deputat Constantin Ţuţu e învinuit de îmbogăţire ilicită şi fals în declaraţii, transmite TVR Moldova.

Apărarea a cerut ca un alt magistrat să examineze cererea privind conexarea dosarului cu o altă cauză penală deschisă pe numele lui Ţuţu, în care e acuzat de escrocherie şi spălare de bani. Judecătorul a admis cererea, iar o nouă şedinţă a fost programată abia peste o săptămînă şi jumătate.

Elena Cazacova, procuror de caz a declarat pentru sursa citată că acuzarea consideră că este o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale. Ori o cerere similară a fost deja o dată examinată.

De cealaltă parte avocatul Ivan Ungurean susține că decizia de a transmite dosarul spre conexare este una corectă, şi respectiv urmează să se decidă în timpul apropiat referitor la acceptarea conexării sau nu.


Potrivit procurorilor, nu este pentru prima dată cînd şedinţa este amînată, la cererea apărării sau a fostului deputat. Constantin Ţuţu recunoaşte că a lipsit de mai multe ori, însă ar fi avut motive intemeiate.

„Am mai multe procese şi sînt plecat, am şi eu mai multe activităţi în afara ţării, şi trebuie şi eu cumva să trăiesc, nu? Am familie, trebuie să mă întreţin”, a declarat Țuțu.

Fostul deputat pledează nevinovat în toate cele patru dosare în care este vizat.

Potrivit procurorilor, în perioada cînd era deputat, Constantin Țuțu a agonisit venituri de peste 6 milioane 455 de mii de lei. În aceeași perioadă, a avut însă cheltuieli de peste 10 milioane de lei. De precizat că din cauza tergiversării procesul de examinare, a expirat termenul de prescripţie în cauza penală deschisă pentru fals în declaraţii. Asta ar însemna că fostul parlamentar nu poate fi pedepsit în această cauză penală.

Constantin Ţuţu a fost vizat şi într-un caz de omor. Procesul a început la Judecătoria Orhei, în 2013, iar în mai 2016, a fost achitat. Dosarul se află la Curtea de Apel dar bate pasul pe loc de aproape de trei ani.

0
1
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?