X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Dodon vorbește despre crearea unui "front de rezistență" împotriva unionismului

16 mar. 2018,, 14:21   Politică
6273 13

Mișcarea unionistă poate avea și deja are un efect invers – de mobilizare a cetățenilor în apărarea statalității moldovenești.

Este mesajul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a scris pe o rețea de socializare că este gata să formeze, în perioada 25-27 martie, un „Front Național” pentru a oferi „o platformă de rezistență cetățenilor moldoveni care sînt împotriva unirii cu România”, transmite IPN.

Referindu-se la declarațiile simbolice de unire cu România, semnate de mai multe localități din țară, președintele a spus că numai într-un stat cu voință politică paralizată e posibil ca în primării să fie semnate „acte anticonstituționale de lichidare a statalității și independenței”. „Iar inacțiunea organelor de stat înseamnă suport direct, fie și ascuns, activității unioniștilor”. Igor Dodon afirmă că în fiecare zi îi sînt adresate mesaje din teritoriu, în care oamenii se arată revoltați de acțiunile unioniștilor, susținuți din exterior, dar și de suportul tacit care le este oferit din interior.

„Republica Moldova și România pot rămîne state-prieteni. De ce insistați ca reacția de apărare a cetățenilor să le transforme în state aflate în dușmănie?”, a scris președintele, adresîndu-se autoritățile locale și factorilor externi implicați în procese pe care Igor Dodon le numește anticonstituționale.

Alianța pentru Centenar, din care fac parte mai multe organizații unioniste, organizează duminică, 25 martie, o acțiune publică – Marea Adunare Centenar, pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire. Cetățenii care susțin ideea unirii Republicii Moldova cu România sînt așteptați în Piața Marii Adunări Naționale pentru a adopta o declarație de unire cu România. Declarația de unire va fi scoasă la tipar în mai multe exemplare și va fi expediată Parlamentului de la Chișinău, celui de la București, ambasadelor străine acreditate la Chișinău, organismelor internaționale și partenerilor de dezvoltare ca să ia atitudine față de doleanțele cetățenilor moldoveni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?