X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon vorbește despre cea mai gravă problemă a țării

29 ian. 2019,, 12:30   Politică
2686 2

Preşedintele Igor Dodon consideră că problema demografică este una deosebit de importantă pentru Moldova.

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a declarat luni, la ceremonia de inaugurare a Anului Familiei, desfăşurat în 2019 la iniţiativa şefului statului, transmite Știri.md.

„Consider că situaţia demografică este cea mai gravă problemă a poporului moldovenesc. Toate celelalte probleme pot fi rezolvate şi recuperate în cîţiva ani sau în cîteva decenii de muncă şi efort. Dar cum să restabilim componenţa unui neam care se autodistruge prin emigrare, natalitate redusă, mortalitate înaltă?", se întreabă Dodon.

El a constatat că, „actualmente, în Republica Moldova, instituţia familiei este supusă distrugerii".

„Depopularea, migraţia în masă, creşterea numărului divorţurilor, nesiguranţa socială ce se acutizează au condus la schimbări profunde pe planul creării familiilor, ameninţînd genofondul ţării şi existenţa noastră în timp. La momentul de faţă, situaţia demografică din Republica Moldova este de-a dreptul îngrijorătoare, iar salvarea poporului nostru de la declin şi dezintegrare trebuie să devină preocuparea primordială şi pentru clasa politică, şi pentru mediul academic, dar şi pentru societatea civilă", a spus Preşedintele.


El a atras atenţia la faptul că "Moldova se situează pe primele poziţii în topul ţărilor care îşi pierd cel mai rapid populaţia şi rămîn fără oameni".

Potrivit lui, Republica Moldova are cu aproape un milion de oameni mai puţini decît avea Republica Sovietică Socialistă Moldovenească la sfîrşitul anilor '80, iar în ţară se nasc de aproape două ori mai puţini copii decît în 1991.

„Dacă în '91 numărul nou-născuţilor îl depăşea pe cel al deceselor cu peste 26 de mii, acum sporul natural al populaţiei este unul negativ, cu mai multe decese decît naşteri. În ultimii ani, Republica Moldova a devenit a doua ţară din lume cu cea mai scăzută rată a fertilităţii. În medie, unei familii din ţară îi revine doar un singur copil. În prezent, numărul copiilor cu vîrsta de pînă la 17 ani constituie 19 la sută din totalul populaţiei (circa 676 mii) comparativ cu 33 la sută în 1990. Este o diminuare intensă ce se menţine de la an la an şi agravează şi mai mult situaţia demografică", a subliniat Dodon.

El a menţionat că, dacă luăm în calcul tendinţele actuale de emigrare masivă, la studii sau la muncă, atunci cifra pierderilor demografice se ridică la aproape două milioane.

„Este important de menţionat că exodul populaţiei se face din contul tinerilor. Practic, se produce o pierdere irecuperabilă de potenţial şi forţă de muncă. În consecinţă, se închid grădiniţe, şcoli şi spitale. Există sate unde pe parcursul unui an nu s-a născut niciun copil. Mulţi copiii cresc în lipsa părinţilor, fără a avea o bază educativă adecvată şi fără a însuşi valorile vieţii familiale", a remarcat Dodon.

În acest context, el a spus că perspectivele ţării "sînt de-a dreptul catastrofale".

„Aceste procese pun în pericol nu doar păstrarea genofondului ţării, dar şi dezvoltarea economică ulterioară. Numărul angajaţilor în sectorul real al economiei este de două ori mai mic decît cel al pensionarilor, iar cheltuielile pentru întreţinerea aparatului de stat sînt enorme", a declarat şeful statului, care a subliniat că "trebuie să ne mobilizăm toate eforturile pentru a face faţă acestei provocări".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?