Dodon: Trebuie prevăzută în lege posibilitatea retragerii procurorului general din funcție

Dodon: Trebuie prevăzută în lege posibilitatea retragerii procurorului general din funcție

Președintele Igor Dodon spune că în reforma justiției pe care o pregătește Guvernul trebuie prevăzute criterii clare despre cum poate avea loc retragerea procurorului general din funcție, dacă acest lucru va fi necesar.


Igor Dodon a menționat, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la postul Jurnal TV, că pînă acum nu era nicio pîrghie legală pentru a face acest lucru, transmite IPN.


„Acum, dacă facem această reformă, trebuie să fie prevăzută foarte clar care sînt pîrghiile, motivele, procedura de retragere. Nu trebuie să fie așa că dacă el e numit pe viață, el poate face ce dorește”, a afirmat președintele.


Președintele spune că, după ce va fi votată reforma procuraturii și modificările propuse pentru a doua lectură în Parlament, ar putea fi semnat Acordul de colaborare dintre Partidul Socialiștilor și blocul ACUM în baza căruia să se guverneze mai departe. „Dacă cei din blocul ACUM consideră că nu pot face în continuare coaliție cu PSRM, decizia le aparține. Eu sînt pentru menținerea acestei guvernări”, a menționat șeful statului.


În opinia șefului statului, coaliția de guvernare trebuie să-și continue activitatea în actuala componență, dar Igor Dodon spune că dacă partenerii din blocul ACUM vor decide că aceasta trebuie să înceteze, atunci așa se va întîmpla. „Eu consider că această guvernare trebuie să mai reziste și noi vom acorda suport. Cu toate că eu am foarte mari întrebări față de foarte multe ministere”, a notat Igor Dodon.


De asemenea, șeful statului spune că săptămîna viitoare intenționează să meargă în plenul Parlamentului cu un „mesaj sincer”, însă nu a specificat despre ce anume va vorbi.


Igor Dodon spune că în viitorul apropiat are planificată o vizită în Statele Unite ale Americii, unde ar putea avea o întrevedere și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul căreia, cel mai probabil, va aduce în discuție și chestiunea ce ține de reținerea profesorilor turci și predarea acestora autorităților turcești.
 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load