X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Dodon solicită deschiderea mai multor secții de votare în Rusia

29 apr. 2018,, 10:45   Politică
4329 41

Președintele Moldovei Igor Dodon s-a pronunțat pentru majorarea numărului de secții de votare la alegerile în Parlamentul republicii pe teritoriul Rusiei.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei întrevederi cu șefii diasporei moldovenești din toate regiunile FR în timpul vizitei sale în Sankt-Petersburg
„Am discutat despre necesitatea deschiderii unui număr mai mare de secţii de votare pe teritoriul Federaţiei Ruse. Reieşind din numărul de cetăţeni ai Republicii Moldova în Federația Rusă, precum şi din numărul de buletine, trebuie să fie deschise nu mai puţin de 150 de secţii de votare”, a scris Dodon pe pagina sa de pe Facebook.

Potrivit lui, el a mai vorbit despre inițiativa privind trecerea la sistemul electoral mixt lansată în anul trecut care prevede locuri de deputat în diasporă.
„În cadrul vizitei am abordat mai multe subiecte cu privire la problemele cu care se confruntă atît conaționalii noștri cît și conducătorii diasporei. Am menționat importanța înregistrării organizațiilor obștești, ceea ce ar facilita interacțiunea între instituțiile Republicii Moldova și diasporă”, a adăugat Dodon.

În toamna anului 2018 expiră mandatul actualei componențe a Parlamentului Moldovei. Potrivit legislației în vigoare, alegerile sînt organizate cel tîrziu peste trei luni după expirarea împuternicirilor Parlamentului sau dizolvarea Legislativului. Astfel, viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc în perioada 30 noiembrie 2018 – 28 februarie 2019. Analiștii consideră că noua componență a Legislativului de legislatura a XXI-a va fi format pînă la finele anului curent sau începutul anului 2019. Potrivit Codului electoral, alegerile parlamentare în Moldova se desfășoară o dată la patru ani.

De această dată ele vor avea loc în alt mod – în baza sistemului mixt. Deci, 50 de deputați în Parlamentul Moldovei vor fi aleși pe liste de partid, iar 51 – în circumscripții uninominale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?