X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon: Rusia nu se amestecă în afacerile interne ale Moldovei

12 dec. 2018,, 09:29   Politică
3864 5

Rusia nu se amestecă în afacerile interne ale Moldovei. Declaraţia îi aparţine Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a comentat cuvintele primului-ministru Pavel Filip despre încercările Moscovei de a influența alegerile parlamentare din februarie 2019.

Șeful guvernului a făcut o astfel de concluzie în baza informaţiei privind acordul Moscovei de a permite ieşirea din ţară pentru circa 160 mii de moldoveni, care au asupra loc încălcări ale legislaţiei migraţioniste ruseşti, ceea ce le va permite să voteze în ziua de 24 februarie. Potrivit lui Igor Dodon, pe fundalul încercărilor Occidentului de a influența rezultatul alegerilor, această decizie nu este altceva decît un gest de bunăvoință, transmite iz.ru.

O înţelegere privind „amnistierea migraţionistă" a fost încheiată în timpul vizitei din octombrie a liderului moldovean la Moscova. Între 1 ianuarie și 23 februarie, 2019, cetățenii republicii care au încălcat legislația migraţionistă a FR vor putea părăsi nestingherit teritoriul rus pentru a reveni acasă, ceea ce le va permite să participe la alegerile parlamentare. Anume această „trecere la zero” a sancţiunilor pentru migranţii ilegali moldoveni a fost interpretată de primul-ministru al RM, Pavel Filip, drept încercare din partea Moscovei de a interveni în afacerile interne ale RM.

Totuși, Președintele RM, Igor Dodon, într-un interviu pentru „Izvestia”, a negat aceste declarații tari. Moscova a fost de acord doar să renunţe la sancţionarea celor care veneau în FR să cîștige bani și din anumite motive au încălcat durata permisă de ședere în țară, a remarcat el.

Potrivit lui Igor Dodon, dacă cineva încearcă să schimbe situația politică internă din republică, acestea sînt țările occidentale și statele vecine Moldovei.
Alegerile pentru parlamentul moldovenesc urmează să aibă loc la 24 februarie, 2019. Potrivit celor mai recente sondaje, formaţiunea de opoziţie – Partidul Socialiştilor – care este susținut de președintele Igor Dodon, are şansele să ia majoritatea voturilor în acest scrutin. Ratingul formaţiunii, la moment, variază între 35% şi 51%. Indicatorii Partidului Democrat din RM constituie aproximativ 15%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?