X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Dodon: Principalul lucru pentru Moldova e să nu repete greșeala Ucrainei

26 sep. 2018,, 11:30   Politică
2932 9

Principalul lucru pentru Moldova este să nu repete greșeala Ucrainei, care a tăiat legăturile cu Estul și a început să promoveze o politică antirusească.

Afirmația aparține președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și a fost făcută într-un interviu pentru publicația Lenta.ru. El a subliniat că în Moldova trebuie să fie politicieni care doresc să fie prieteni și cu Rusia, și cu Europa, care nu-și atîrnă eticheta de proeuropean, transmite Noi.md.

„Dar în ultimii nouă ani anume ei au fost la putere. Însă problema nu constă în faptul că ei erau proeuropeni, ci că urmăreau o politică antirusească. Nu poți fi proeuropean și antirus – acest lucru e rău pentru țară. Și este la fel de important ca și partenerii noștri externi să înțeleagă acest lucru”, a specificat șeful statului.

Igor Dodon a spus că, în urmă cu doi sau trei ani, de multe ori, în fața unor țări precum Moldova se punea întrebarea în mod tranșant: ori sînteți cu noi, ori împotriva noastră. „Ceea ce, din păcate, s-a întîmplat în Ucraina în 2013-2014, în opinia mea, este rezultatul unor astfel de ultimatumuri. A fost pusă condiția: să fiți cu noi în integrarea europeană și, în același timp, împotriva Rusiei. Și atunci unele regiuni au început să se revolte: de ce ar trebui să alegem? Vrem să fim prieteni și cu Rusia”, a remarcat el.

Igor Dodon a subliniat că parteneriatul strategic cu Rusia este extrem de important pentru Moldova, iar numai o abordare multivectorială în politica externă poate asigura păstrarea statului moldovenesc.


„Nu avem alte șanse. În caz contrar, ne vor sfîșia. Poziția mea este să nu fim proruși, nici proeuropeni, ci promoldoveni. Să fim prieteni cu toată lumea pe baza interesului nostru național”, a spus Igor Dodon.

Întrebat dacă va putea Moldova evita un conflict similar cu cel din Ucraina, Dodon a răspuns:

„Nu vreau să trag o paralelă. Dar ar trebui să tragem concluzii din greșelile Ucrainei și să nu le repetăm… Aproape că am făcut-o la începutul anilor 90, cînd am avut un război pe Nistru. În ultimii nouă ani călcăm din nou pe aceeași greblă, alegînd doar politica externă proeuropeană și proamericană. Și foarte des antirusească, atunci cînd a fost proclamați persona non grata unii diplomați și vicepremierul Rogozin. Au fost închise posturile de televiziune rusești. Jurnaliștii ruși nu au fost lăsați să intre în Moldova. Investitorii ruși s-au uitat la acest lucru și s-au gîndit, de ce ar trebui să investească la noi în asemenea condiții? Prin urmare, nu trebuie să comitem aceste greșeli”, a opinat președintele Republicii Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?