X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon, primele declarații după scandalul de astăzi din Parlament

3 dec. 2020,, 17:22   Politică
28948 11

Poporul aștepta altceva de la clasa politică, nu ceea ce a văzut astăzi în parlament, a scris președintele Igor Dodon pe pagina sa de socializare. Potrivit lui Dodon, fracțiunile de dreapta din Parlament au demonstrat un spectacol de instabilitate, haos și ură.

”Observ că unele persoane nicidecum nu pot ieși din emoțiile campaniei electorale și îmi pare rău că, în loc să demonstreze cultură înaltă, unii așa-numiți „oameni buni” s-au comportat violent și neobrăzat la tribuna celui mai important for politic al țării – au răcnit, au stropit cu apă, au lovit, au blocat darea de seamă a miniștrilor, au rupt microfoane”, a scris președintele.

Igor Dodon a amintit că a acceptat așa cum se cuvine decizia alegătorilor din 15 noiembrie, nu a protestat, nu a chemat lumea în stradă, nu a blocat în vreun fel procedura de transmitere a mandatului de președinte. Igor Dodon s-a adresat către deputații de dreapta să se comporte respectuos, să nu apeleze la violență și destabilizare, fiindcă statul este mai presus de voia deputaților, iar deciziile politice în Legislativ se iau cu majoritatea voturilor, nu cu pumnul și bîta.

”Stimați deputați, ce model de comportament oferiți dumneavoastră cetățenilor? Ce trebuie să creadă oamenii de rînd despre aleșii poporului? Ce cred oficialii străini despre noi, despre clasa politică? Unii ca voi au distrus deja Președinția și Parlamentul pe 7 aprilie 2009. Vreți să repetați faptele lor „eroice” și să dați încă o dată foc la instituțiile statului? Eu vă îndemn să vă liniștiți și să conștientizați răspunderea enormă care vă revine”, susține Dodon.

Președintele amintește că democrația înseamnă dialog, polemici, certuri, dacă e cazul, dar în limita bunului simț, cu abordare civilizată și cu respect față de oponent și mai ales față de cetățenii care sînt martori la ceea ce fac politicienii.


”Dacă nu vă convin proiecte de legi, veniți cu amendamente, cu alternative, adresați-vă la Curtea Constituțională, amînați votarea lor, la urma urmelor, dar nu transformați Parlamentul în teatrul absurdului sau în ring de box. Vă amintesc, doamnelor și domnilor deputați, că aveți un Președinte nou ales. Și de asemenea vă amintesc că nu există în prezent o coaliție de guvernare, însă o asemenea coaliție poate fi creată de doamna Maia Sandu și de adepții dumneaei din Parlament, inclusiv cu participarea domnilor Candu, Filip și alții. Voturi aveți suficiente, dacă veți căuta”, a scris Dodon.

Președintele a reiterat că dacă acestor deputați nu le place Guvernul Chicu, atunci să inițieze demisia acestuia.

”Îl dați jos și alegeți un alt prim-ministru sau puteți organiza alegeri parlamentare anticipate. Dar respectați procedurile legale. Și nu cereți ultimativ, căci nu aveți un asemenea drept nici legal, nici moral, nici politic”, susține Dodon.

Igor Dodon a menționat că socialiștii nu-și pot permite să abandoneze responsabilitățile de guvernare azi, în prag de iarnă, în plină pandemie și în criză economică.

”Dacă voi vreți alt Guvern, asumați-vă răspunderea, dar nu transformați totul în haos, fiindcă vor avea de suferit sute de mii de oameni din cauza acțiunilor voastre distructive”, a spus președintele.

Potrivit lui Dodon, este trist pentru țară cînd schimbarea politică presupune nu mai multă ordine și mai multă eficiență în guvernare, ci provocarea de instabilitate, haos și promovarea în continuare a urii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?