Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Dodon pledează pentru aprofundarea relațiilor dintre Moldova și România

23 ian. 2020,, 14:00   Politică
3853 3

Președintele Igor Dodon dă asigurări că relațiile dintre România și Republica Moldova sînt „excelente” și optează pentru aprofundarea acestor relații pe toate domeniile.

„Reiterez că frații noștri de peste Prut sînt partenerii strategici ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon într-o intervenție video din Israel, unde se află actualmente în vizită, transmite IPN.

Igor Dodon susține că în cadrul vizitei sale în Israel cu ocazia participării la evenimentele de comemorare a victimelor Holocaustului s-a întîlnit, neformal, cu circa 20 de lideri ai lumii.

O discuție neoficială, spune șeful statului, a avut și cu șeful președinției de la București, Klaus Iohannis, cu care a făcut un schimb de opinii despre ce se întîmplă pe scena politica de la Chișinău, după căderea fostului Guvern și instaurarea noului. Igor Dodon susține că i-a sugerat președintelui român să organizeze evenimente comune la nivel de conducere a țării, cu ocazia a zece ani de la semnarea Acordului de Parteneriat strategic cu România, care se împlinesc în luna aprilie a acestui an.

Iogr Dodon a declarat că înafara de discuțiile cu președintele și premierul Israelului a avut întrevederi cu alți lideri, precum președintele Franței, Emmanuel Macron. El spune că a reiterat invitația sa pentru o vizita oficiala a acestuia în Moldova. Ultima vizită a unui președinte francez în Republica Moldova a avut loc acum mai bine de 20 de ani în urmă.

În cadrul întrevederii cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, Igor Dodon a fost invitat la Conferința de securitate de la Muenchen, în perioada 13-15 februarie. Șeful statului și-a exprimat speranța că acolo va continua dialogul și schimbul de opinii cu președintele Germaniei.

Alt președinte, cel al Italiei, Sergio Mattarella, l-a invitat pe Igor Dodon în Italia și Vatican în prima decadă a lunii martie. Președintele moldovean speră că în martie va avea întrevederi și cu președintele si premierul Italiei.

Igor Dodon a mai declarat că în cadrul discuției cu președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, au planificat în luna aprilie „un schimb de opinii la nivel de conducere dintre țări”.

Astăzi Igor Dodon va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului Israelului și speră că se va întîlni cu președintele rus Vladimir Putin și vicepreședintele SUA.

Igor Dodon întreprinde o vizită în Israel pentru a participa la evenimentele dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Potrivit lui, în Moldova, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, peste 300 de mii de evrei din Republica Moldova au fost lichidați în lagăre.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?