X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon: Perioada dificilă în relațiile moldo-ruse poate fi depășită

8 aug. 2018,, 16:01   Politică
4004 7

Noul Ambasador Extraordinar şi Plenipotențiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a prezentat miercuri scrisorile de acreditare Preşedintelui Igor Dodon. Despre aceasta şeful statului a comunicat pe pagina sa de facebook.

„I-am dorit domnului Vasneţov succes în funcția de şef al misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse la Chişinău. Mi-am exprimat încrederea că, prin eforturi conjugate, vom putea depăşi această perioadă dificilă în relaţiile noastre bilaterale. Am reiterat interesul pentru continuarea dezvoltării dialogului politic moldo-rus amplu la toate nivelurile”, a subliniat Dodon.

El a menționat că, pentru perioada imediat următoare, este preconizată o agendă de lucru consistentă. Aceasta include vizita în Moldova a unei delegaţii oficiale a Rusiei, condusă de vicepreşedintele Dumei de Stat pentru a participa la Congresul Mondial al Familiei din 14-16 septembrie; Forumul Economic de la Chişinău, preconizat pentru 20-22 septembrie; vizita Patriarhului Kiril în Moldova; vizita sa oficială în Federaţia Rusă, planificată pentru luna octombrie și alte evenimente.

„sînt convins că toate aceste acţiuni vor contribui la dezvoltarea, consolidarea şi extinderea de mai departe a cooperării bilaterale şi a parteneriatului strategic dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Avem multe lucruri în comun. Ţările noastre au o istorie comună (de la Ştefan cel Mare şi Dimitrie Cantemir pînă în prezent, o Victorie comună în Marele Război pentru Apărarea Patriei), un prezent comun (peste 600 de mii de moldoveni se află permanent în FR, peste 80% din produsele complexului agroindustrial sînt exportate pe piaţa rusă)”, a scris Preşedintele.

El şi-a exprimat convingerea că Moldova şi Rusia au şi un viitor comun.


“De asemenea, avem aceeași religie – Biserica Ortodoxă din Moldova este parte componentă a Bisericii Ortodoxe Ruse”, a amintit Igor Dodon.

Oleg Vasneţov s-a născut la 27 septembrie 1953. În 1975 a absolvit MGIMO, iar în 1984 – Academia Diplomatică a MAE al URSS. Din 1988 pînă în 1993 a fost atașat pentru cultură la Ambasada URSS și apoi a Rusiei în Bulgaria. Din 1996 pînă în 2000 a fost consilier la Ambasada Rusiei în Franța. În perioada 2000-2003 a fost director adjunct al Departamentului pentru relații culturale UNESCO. În 2003-2008 a fost ambasador al FR în Republica Democrată Congo. Din 2009 a ocupat funcția de director adjunct al Departamentului pentru relații cu subiecții federației, parlament și asociații obștești al MAE al Rusiei, iar în martie 2011 a devenit şef al acestui departament. Este doctor în istorie, cunoaşte limbile engleză, franceză şi bulgară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?