Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dodon: Orice încercare de a demite actualul Guvern duce la alegeri anticipate

5 feb. 2020,, 09:00   Politică
4164 1

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declară că orice încercare de a demite actualul Guvern, inevitabil, va duce la alegeri anticipate.

Totodată, șeful statului spune că probabilitatea ca un scrutin parlamentar anticipat să fie organizat în acest an este foarte mică și că doar două partide parlamentare și-ar dori un asemenea scrutin: Partidul Acțiune și Solidaritate și Patidul Șor, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Igor Dodon a menționat că PAS își dorește alegeri parlamentare anticipate pentru „a scăpa” de partenerii din blocul ACUM, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr, iar Partidul Șor ar avea nevoie de o resetare. Șeful statului consideră că este mai bine ca cele 80 de milioane de lei, care sînt necesari pentru alegeri parlamentare anticipate, să fie alocați pentru scopuri sociale. „Acei care vor provoca alegerile anticipate să-și asume responsabilitatea. Eu cred că socialiștii sînt gata, dar ar fi bine de evitat”, a afirmat președintele în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Totodată, șeful statului a menționat că „cel mai probabil” va candida la următoarele alegeri prezidențiale, dar nu a specificat, dacă își va înainta candidatura din partea Partidului Socialiștilor sau independent. Președintele a afirmat că se bucură de susținerea populației și acest lucru îl va motiva să candideze.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a menționat că evaluarea judecătorilor va fi elementul de bază al reformei justiției și că acei magistrați care nu vor trece această etapă, vor pleca din sistem. „Este vorba de trecerea prin filtre de evaluare sub toate aspectele – integritate, venituri, cheltuieli. Cei care nu vor trece, vor pleca din sistem. Eu cred că mulți vor pleca înainte de evaluare. Atunci cînd s-au făcut evaluări similare în diferite țări, numai cînd au fost stabilite criteriile, mulți judecători au scris cerere și au plecat din sistem”, a explicat șeful statului.

În opinia lui, nu poate fi făcută reforma justiției cu judecători și procurori care au fost în funcții înalte pe timpul „guvernării oligarhice”. „Ei trebuie schimbați, trebuie de venit cu oameni noi și ei sînt în sistem. Sunt oameni onești care pînă acum erau trecuți cu vederea pentru că nu voiau să slujească sistemului și îi țineau în funcții foarte joase sau prin raioane. Trebuie să vedem care sînt buni și să-i promovăm”, a afirmat Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?