X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon: Oamenii nu mai cred în perspectiva europeană a Moldovei

26 sep. 2018,, 12:00   Politică
2361 8

Probabilitatea ca adepții ruperii relațiilor cu Rusia vor prevala și vor obține o majoritate parlamentară la viitoarele alegeri din Republica Moldova este foarte mică. Oamenii nu mai cred în perspectiva europeană a Moldovei.

Declarația aparține președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și a fost făcută într-un interviu pentru Lenta.ru, relatează Noi.md.

Potrivit șefului statului, nouă ani de putere proeuropeană în Moldova au demonstrat că acest vector proeuropean este o iluzie. „Dar oamenii au crezut. În 2009 vectorul european a fost susținut de 73%. Acum – doar de jumătate. Subliniez: această scădere a avut loc tocmai atunci cînd la putere în Moldova erau «europeni», cînd am obținut regim fără vize, Acordul de asociere cu UE, cînd ni s-au dat ajutoare de miliarde de dolari. În ciuda tuturor acestor lucruri, oamenii nu mai cred în perspectiva europeană. De aceea, o parte dintre partidele proeuropene, de exemplu, Partidul Democrat, înțelegînd că electoratul nu mai are încredere în ei, au început să să spună că ei sînt promoldoveni”, a remarcat Igor Dodon.

În opinia lui, o posibilă cauză a declinului susținerii cursului european de către populație este că, sub drapelul UE, în Moldova a continuat corupția.

„Și cînd pe clădirile procuraturii sau ale judecătoriilor atîrnă drapele europene, iar acolo se ia mită și nu se judecă așa cum trebuie și procurorii comit fărădelegi, desigur, oamenii se uită la asta și se întreabă: la ce ne trebuie această Europă? Calitatea vieții s-a înrăutățit. Sub drapelul UE a fost furat un miliard de dolari din sistemul bancar”, a subliniat șeful statului.


Potrivit lui, majoritatea oamenilor din Moldova înțeleg că nu au nevoie de o astfel de integrare europeană. Dar o parte semnificativă a populației – aproximativ o treime – continuă să creadă în integrarea europeană. În același timp, 40-45% preferă integrarea eurasiatică. „Dar pentru integrarea în ambele direcții astăzi ar vota peste 80%. Aceasta și este alegerea moldovenească”, a conchis Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?