Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Dodon: Ne vom clarifica, vom întoarce aeroportul în proprietatea statului

24 dec. 2019,, 09:15   Politică
4147 7

Noul proprietar al Avia-Invest, omul de afaceri rus Andrei Goncharenko, are mari probleme cu Rusia.

El a solicitat chiar cetățenia moldovenească în perioada aflării la guvernare a PDM, dar nu a reușit, deoarece conducerea țării s-a schimbat. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon într-o ediţie specială de la postul NTV Moldova. Șeful statului a aranjat „pe rafturi” situaţia actuală a Aeroportului Internațional Chișinău, evenimentele care au precedat-o și ce se va întîmpla în continuare.

Astfel, Igor Dodon a subliniat: Aeroportul Internațional Chișinău a fost și rămîne proprietatea statului. În 2013, guvernul Iurie Leancă l-a concesionat, adică l-a transmis în folosinţă temporară către un investitor privat. Procedura în sine, observă președintele, încălca legea.

Potrivit lui Igor Dodon, compania privată, căreia i-a fost concesionat aeroportul, și-a asumat anumite obligații de investiții, dar nu a fost nici vorbă ca statul să ofere acestei companii dreptul de a percepe cîte 9 euro de la fiecare pasager. Astfel, există întrebări nu numai despre procedura de concesiune, ci și despre condițiile în care aeroportul a fost închiriat pentru utilizare temporară.

La cîteva ore după ce a devenit cunoscut că Rothschild a renunţat la Aeroportul Internațional Chișinău, presa a raportat că există un nou proprietar al Avia-Invest, şi anume Andrei Goncharenko. Potrivit președintelui, acest antreprenor „a fost inițial cu Şor în această schemă”.


- Adică, acesta nu este un transfer către alții, ci o întoarcere înapoi la Şor. În al doilea rînd: acest investitor are mari probleme cu Rusia, a solicitat cetățenia RM în perioada guvernării PDM-ului, dar nu a reușit, deoarece guvernul s-a schimbat, a adăugat el.

Vorbind despre viitorul Aeroportului Internațional Chișinău, șeful statului a făcut cîteva precizări:

1. Nu contează pentru noi cine va fi titularul acestui drept. Pentru noi este important să anulăm acest acord.

2. Aeroportul a rămas proprietatea statului. Toate activele aeroportului au fost confiscate astfel încît să nu înceapă vînzarea lor sau careva scheme.

3. Nu există alți figuranţi acolo.

4. Toate aceste lucruri au fost determinate de faptul că am decis cu privire la demonopolizare. Sînt sigur că în zilele următoare vor fi foarte multe critici în special cu privire la deschiderea unui nou aeroport. Sarcina lor este să păstreze monopolul pe aeroportul din Chișinău. Ei făceau bani nebuni pe seama pasagerilor. Da, au investit parţial în aeroport, au făcut reparații, dar din contul detrimentul pasagerilor, și nu din contul investitorilor.

5. Pentru noi, aceasta este o chestiune de principiu și vom întoarce aeroportul statului prin intermediul instanțelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?