X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Dodon: Moldova și Macedonia trebuie să-și dezvolte relațiile comerciale și economice

17 iul. 2018,, 16:21   Politică
2341 1

Republica Moldova și Macedonia trebuie să-și dezvolte relațiile comerciale și economice, care, actualmente sînt destul de modeste.

În acest sens este importantă semnarea unui acord pentru protejarea reciprocă a investițiilor, dar și crearea unei comisii interguvernamentale pentru cooperare economică. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă, susținute alături de omologul său macedonean Gjorge Ivanov, aflat într-o vizită oficială la Chișinău.

Președintele a menționat că, spre regret, schimbul comercial dintre cele două țări este la un nivel foarte jos, de doar cîteva milioane de lei anual. Astfel, pe lîngă acordurile care trebuie semnate, trebuie intensificat și dialogul între instituțiile neguvernamentale, pentru a facilita comunicarea între oamenii de afaceri din cele două țări. În opinia șefului statului, Republica Moldova ar putea folosi experiența Macedoniei, în contextul în care cele două țări au perspective bune de cooperare în sectorul vinicol, dar și în dezvoltarea turismului.

Potrivit lui Igor Dodon, cooperarea regională între Moldova și Macedonia se manifestă prin susținerea reciprocă în organizațiile regionale și internaționale. În primul rînd, spune președintele, dialogul fructuos are loc în cadrul Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) și se datorează faptului că Macedonia este un partener de încredere cu o politică externă consecventă, responsabilă și predictibilă.

Președintele macedonean, Gjorge Ivanov, a declarat că între Moldova și Macedonia există un mare potențial comercial care poate fi dezvoltat. „Comerțul acum este mai mult simbolic, iar odată cu ajustarea cadrului juridic și semnarea acordurilor, sper că va fi o posibilitate de creștere a schimbului comercial și economic”, a spus Gjorge Ivanov.

Oficialul a menționat că este necesar ca cele două state să dialogheze și să facă schimb de experiență, în special pe soluții cu privire la problema migrației tinerilor și motivarea lor să rămînă acasă. De asemenea, Gjorge Ivanov consideră că, fiecare țară trebuie să găsească soluții pentru crizele lor politice pentru că nimeni nu o va face pentru ei. „Trebuie împreună să mergem spre viitor. Cînd sîntem axați mai mult pe problemele trecutului uităm de problemele viitorului”, a mai spus acesta.

Gjorge Ivanov l-a invitat pe omologul său moldovean într-o vizită oficială în Macedonia. Igor Dodon a spus că o acceptată, însă aceasta cel mai probabil va avea loc în a doua jumătate a anului viitor, avînd în vedere campaniile electorale din Moldova și Macedonia din această perioadă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?