Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon: Moldova nu va supraviețui fără parteneriatul strategic cu Rusia

26 sep. 2018,, 11:10   Politică
2859 5

Fără parteneriatul strategic cu Rusia, Moldova nu va supraviețui. Acest lucru a fost declarat de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, într-un interviu pentru Lenta.ru, transmite Noi.md.

"Din punct de vedere istoric, avem multe în comun. Și, bineînțeles, nu vom putea rezolva problema Transnistriei, dacă nu vom avea relații bune cu Rusia. Noi nu vom rezolva problema dezvoltării economice, dacă nu reglementăm problema pieței comune. Nu vom rezolva problemele sociale, dacă nu vom avea grijă de emigranții noștri, care lucrează în Rusia. Iar ei sînt circa 600 de mii și ei trimit în fiecare an acasă mai mult de un miliard de dolari, în pofida faptului că investițiile străine directe în Moldova anul trecut au constituit aproximativ 40 de milioane de dolari SUA“, a menţionat preşedintele Moldovei.

El a reamintit că o treime din populația Moldovei este vorbitoare de limbă rusă. "Avem un milion de cetățeni, care vorbesc în limba rusă. Ei nu sînt neapărat ruși de naționalitate, sînt ucraineni, găgăuzi și bulgari. Și dacă punem condiția că ar trebui să existe integrare doar cu Uniunea Europeană, se iscă imediat o problemă. Pe lîngă problemele nerezolvate ale Transnistriei și ale Găgăuziei", a spus Igor Dodon.

"Avem regiuni, care sînt determinate în proporție de 90% să devină parte a Uniunii Vamale Euroasiatice și să fie prieteni cu Rusia. Și există regiuni în care 50-60% sînt pentru prietenia cu Uniunea Europeană. Prin urmare, singura cale de ieșire pentru Moldova este o politică externă echilibrată. Dacă marii jucători geopolitici vor înțelege că nu trebuie să ne pună în fața unei alegeri, atunci Moldova va supraviețui. Dacă nu vor înțelege și europenii și americanii ne vor trage în direcția lor, atunci vom avea parte de destabilizare aici", a continuat șeful statului.

El a subliniat că, din acest motiv, este extrem de important ca Moldova să aibă parteneriat strategic cu Rusia şi că numai o abordare multivectorială în politica externă poate asigura păstrarea statului moldovenesc. "Nu avem alte șanse. Altfel, ne vor rupe", a spus Igor Dodon.


"Poziția mea constă în faptul că nu vom fi ca orientare pro-ruși, pro-europeni, ci pro-moldoveni. Vom fi prieteni cu toată lumea, reieşind din interesul nostru național", a declarat el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?