X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Dodon: La începutul săptămînii viitoare, la Procuratura Generală, CNA și CC vor fi oameni noi (VIDEO)

25 iul. 2019,, 11:30   Politică
2956 1

La începutul săptămînii viitoare, la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și a Curții Constituționale vor fi persoane noi.

Despre acest lucru a declarat președintele Moldovei, Igor Dodon, într-un interviu exclusiv acordat portalului Noi.md.

"Eu înțeleg bine că oamenii așteaptă de la noile autorități ca acestea să se clarifice mai repede cu cei care au încălcat legea mai devreme. Văd declarații despre faptul că se lucrează prea încet, oamenii vor mai repede. Dar pentru a aduce un dosar penal la un sfîrșit logic, ar trebui să lucreze Procuratura în primul rînd. La Procuratură activează profesioniști, ca să spunem sincer și pînă acum existau profesioniști, doar că ei lucrau în cealaltă direcție. Ei doar știau totul și despre Kroll, ei știau totul despre tot, dar nu au făcut nimic în acest sens. Și ei nu vor face nimic. Nici actualul procuror general interimar, nici alții, deoarece ei fac parte din acel sistem. Pentru ca acolo să înceapă anumite procese concrete, trebuie de numit un alt procuror general interimar, la această etapă, pentru că nu putem numi repede un nou procuror. Acolo numai concursul durează cel puțin 60 de zile lucrătoare. Aceasta înseamnă că, chiar dacă vom începe concursul acum, chiar dacă îl vom începe de la 1 august, el se va termina undeva în noiembrie. Nu putem aștepta atîta timp, așa că am schimbat legea și am făcut posibilă numirea unui alt procuror general interimar", a declarat șeful statului.

El a subliniat că, conform legii adoptate recent de Parlament și care a intrat deja în vigoare, Consiliul Superior al Procurorilor ar trebui să propună președintelui, în termen de 3 zile, un alt procuror general interimar. Dacă nu va face acest lucru sau va propune o candidatură incompatibilă cu această funcție, iar președintele o va respinge, atunci candidatul va fi propus deja de parlament.

"Aceasta înseamnă că la începutul săptămînii viitoare vom avea un alt procuror general interimar. El va trebui să se clarifice cu tot ce n-a vrut niciodată să facă nici procurorul general, nici procuratura în general. Acesta este și raportul Kroll, și schemele de corupție, și așa mai departe. De aceea eu cred că imediat după numirea unui nou procuror general interimar, pînă la jumătatea lunii august vom avea dosare concrete și inculpații concreți, dacă cineva este de vină din fostul guvern sau de altundeva. Pentru ca oamenii să vadă că se întîmplă lucruri reale", a spus Igor Dodon.


"Acum despre cît de mult sau cît de puțin va dura. În unele țări, transferul puterii dura cîteva luni. Iar jumătate de an erau destabilizări și, din păcate, a existat și vărsări de sînge. Noi am depășit această perioadă, în primele săptămîni, foarte repede. Cred că în aceste șase săptămîni, cît a trecut, guvernul actual, actuala majoritate parlamentară, a făcut foarte multe. Totul s-a făcut cu respectarea legii, pentru că am fi putut proceda ca ei, cei care au fost pînă acum. Să-i punem pe toți la perete! Fie semnați, fie ... și așa mai departe. Dar ne-am propus de la bun început să fim altfel. Acționăm strict conform legii. Cum este scris în lege, așa și facem. De aceea eu cred că s-au făcut multe", a subliniat președintele.

El a menționat că, astfel, la începutul săptămînii viitoare va exista un nou procuror general interimar. "La începutul săptămînii viitoare va fi numit de către Guvern și un nou director al Centrului Național Anticorupție. Cred că la începutul săptămînii viitoare vom avea și o nouă componență a Curții Constituționale, deoarece iau sfîrșit procedurile de selecție a candidaților pentru funcția de judecător al Curții Constituționale din partea parlamentului, guvernului, Consiliului Superior al Magistraturii. Așa că, în toate aceste trei instituții foarte importante - Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Curtea Constituțională - pînă la începutul săptămînii viitoare vor fi oameni noi", a declarat șeful statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?