Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Dodon, în urma ședinței CSS: Securitatea alimentară a țării nu este în pericol

12 aug. 2020,, 12:22   Politică
2522 2

Consiliul Suprem de Securitate s-a convocat astăzi în ședință. Unul din subiectele discutate se referă la securitate alimentară a țării în anul curent.

Șeful statului a declarat că nu există motive de îngrijorare la acest capitol, chiar dacă seceta a afectat simțitor culturile agricole, există anumite rezerve. Situația creată se va răsfrînge asupra exporturilor mai mult, spune Dodon.

„În anul 2020 avem o secetă cum nu am mai avut în Moldova de mai mulți ani, dar securitatea alimentară a țării este asigurată. Ținînd cond chiar de situația dificilă din acest an. Securitatea alimentară este 360 de mii de tone - volumul necesar, noi am recoltat în acest an peste 440 de mii de tone. În rezerva de stat avem suplimentar la moment 51 de mii de tone de grîu, din roada anilor precedenți”, a declarat Dodon în cadrul unui briefing.

Potrivit lui, zonele de sud și centru au fost afectate cel mai mult de condițiile meteo nefavorabile. Recolta grupei 1 (orzul, grâul, rapiţa, mazărea) este la nivel de 45-50 % față de anii precedenți, spune șeful statului. Totodată, din pomii fructiiferi, cel mai mult de înghețuri au fost afectate caisele, piersicii, merele.

Demnitarul a declarat că guvernul a pregătit un set măsuri de susținere a agricultorilor, fiind solicitată inclusiv asistență financiară din exterior.


„Fondul total de susținere este 1 miliard 100 milioane de lei. Anul trecut acest fond a fost de 900 milioane lei. Am discutat astazi și vor fi alocate suplimentar circa 300 milioane de lei, mijloacele le vom depista pe intern. Ne-am adresat partenerilor externi, am avut discuții cu Federația Rusă să obținem suport în formă de motorină. Negociem și un credit special la Banca Mondială. Eu înțeleg poziția și greutățile prin care trec agricultorii, dar blocarea străzilor și încercarea de a merge pe discuții politice, de la asta bani în buget nu vor apărea. Nu putem să stopăm salariile, pensiile ca să ajutăm agricultorii”, a punctat Dodon.

El a mai anunțat că va fi deschis un cont special pentru donații destinate sectorului agricol.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?