COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Dodon: Eu nu accept revenirea la județe

Dodon: Eu nu accept revenirea la județe

Președintele Igor Dodon nu este de acord cu o reformă a adrministrației publice locale (APL), așa cum a descris-o zilele trecute premierul Ion Chicu.

Șeful statului nu vrea să audă despre revenirea la județe, așa cum a fost pînă în anul 2003, și nu este de acord nici cu reducerea numărului de raioane, transmite ziarulnational.md.

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sînt nemți sau romîni... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național.


Eu sînt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sînt categoric împotriva reformei de pînă la 2003. Eu nu accept revenirea la județe.

Din 35 de raioane să facem 10-12? Eu sînt împotrivă”, a declarat în această seară Dodon, în cadrul unei emisiuni de la „Sputnik”.

Șeful statului nu pare dispus să fie redus numărul de primării. „Și în privința primăriilor trebuie să fim atenți. Avem 898 de primării acum.

Una dintre propunerile dure de acum trei-patru ani era ca la fiecare 5 000 de locuitori să fie cîte o primărie. Ce, să rămînem cu 200 de primării la nivel de țară? Reforma e necesară, dar să nu sufere cetățenii”, a spus Dodon.

Premierul Ion Chicu declara zilele trecute că R. Moldova are cel mai mare aparat administrativ local per capita în toată Europa.

„Sute de primării cu mai puțin de 700 - 1 000 de locuitori. Anual, miliarde de lei sînt cheltuite irațional pentru întreținerea a mii de funcționari.

Cel mai grav e că nici serviciile prestate cetățenilor în asemenea circumstanțe nu au cum fi calitative.

Firește, nici de-o autonomie financiară a APL nu poți vorbi, cînd în primărie ai mai puțin de 100 de oameni care lucrează, iar agenți economici unul-doi.

La Guvern este pregătit conceptul acestei reforme, iar revenirea în 2023 la o structură administrativ-teritorială rațională este absolut imperativă.

Speculații de tipul „cetățenii nu vor avea acces la serviciile publice” țin tot de categoria „cipizare” și constituie populism nerușinat”, a spus Ion Chicu.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load