X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Dodon: Destabilizarea este periculoasă pentru că vor avea de pierdut toţi

22 feb. 2019,, 12:30   Politică
3449 6

Rusia nu este interesată de destabilizarea situaţiei din Moldova. Și pentru a compromite cursul integrării republicii în Uniunea Europeană, nimeni şi niciodată nu va putea face ceva mai mult decît au făcut liderii coaliției proeuropene, care au ajuns la putere în 2009.

Este opinia exprimată de președintele Moldovei, Igor Dodon, într-un interviu exclusiv pentru TASS, în care a vorbit despre situația dinaintea alegerilor parlamentare programate pentru 24 februarie, despre riscurile de destabilizare a situației din țară și scenariile posibile privind formarea unei noi majorități parlamentare și a Guvernului, transmite Noi.md.

Comentînd mesajul ambasadei americane de la Chișinău, care a avertizat recent cetățenii americani cu privire la eventuale proteste și chiar revoltele după alegeri, precum și o declarație a Secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care nu a exclus faptul că Occidentul organizează forțele de dreapta pentru dezlănţuirea Maidanului moldovenesc în cazul victoriei la scrutin a Partidului Socialiştilor, Igor Dodon a remarcat că există un risc de destabilizare, dar acesta este legat mai mult nu de geopolitică, ci de un factor intern – refuzul coaliției proeuropene de guvernămînt de a ceda puterea în ţară.

Președintele Moldovei a reamintit că, recent, s-a întîlnit cu lideri ai ţărilor UE și cu politicieni străini, inclusiv în timpul participării la Conferința de Securitate de la Munchen.

„Avem contacte permanente cu partenerii noștri ruși, miercuri l-am invitat pe ambasadorul SUA la Chișinău. Din ceea ce îmi spun, putem concluziona că actorii externi influenți nu sînt interesați de transformarea ţării noastre într-un nou focar", a declarat Igor Dodon.


Vorbind despre factorul intern, șeful statului a spus că destabilizarea se poate întîmpla aici în două cazuri.

„Primul – dacă democrații vor încerca să utilizeze aşa-numita resursă administrativă, să excludă pe cineva dintre concurenţii lor din alegeri, așa cum s-a întîmplat în alegerile din 2014. Nu contează dacă sînt socialiștii de stînga sau blocul proeuropean Acum. Ce-i drept, au rămas două zile pînă la vot și sper că acest lucru nu se va întîmpla.

Și al doilea – dacă în ziua alegerilor autoritățile recurg la fraudă în masă, toate acestea vor fi înregistrate de observatori, iar opoziția de stîngă și cea de dreapta nu va recunoaște legitimitatea votului. Vor exista proteste, apeluri către partenerii externi să nu recunoască rezultatele votului. La rîndul lor, autoritățile, desigur, vor încerca să „preseze situația". Și atunci va fi posibilă o nouă rundă de tensiune, ceea ce va duce la o destabilizare serioasă", a subliniat președintele.

Vorbind despre motivele îngrijorării sale cu privire la posibilele atacuri asupra instituției președintelui și a Partidului Socialiştilor pe care îl sprijină, Igor Dodon a spus că, în calitate de șef al statului, în ultimii doi ani a încercat din răsputeri să evite escaladarea tensiunilor în țară.

„Totuşi, acum cetățenii nu ne vor înțelege dacă nu vom riposta dur la eventuale nelegiuiri, încercări de a ignora poziția președintelui și a partidului pe care îl sprijină. Sper foarte mult că acel ghem de probleme dificile, apărute în țara noastră în ultimii ani, va fi dezlegat în mod pașnic prin crearea unei majorități și a unui Guvern pro-moldovenesc. Destabilizarea este periculoasă, pentru că, în acest caz, cel mai probabil nu vor exista cîștigători. Toată lumea va avea de pierdut", a subliniat șeful statului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?