Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Dodon despre anticipate care pot avea loc. Două scenarii

4 iul. 2020,, 11:30   Politică
4911 23

Președintele țării Igor Dodon vorbește despre faptul că am putea avea pînă la finele anului alegeri anticipate și zice că pentru asta fie va fi demis Guvernul Chicu de către partidele de opoziție, fie Cabinetul de Miniștri va demisiona din inițiativă proprie, pentru a crea posibilitatea declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Și un scenariu, și altul, este considerat viabil de către președinte.

„Noi înțelegem că alegerile anticipate pot avea loc doar în cazul demisiei Guvernului. Fie opoziția demite guvernul, pentru asta au nevoie de 51 de voturi. Pentru asta ei au deja coaliția neformală Sandu, Candu, Plaha, Șor, pe care ei acuma o creează, boicotînd ședința Parlamentului, transmite tv8.md.

Mai există o posibiliate: iese partidul de la guvernare și spune că acest Parlament nu mai este constituțional și că există o singură posibilitate de a deschide calea spre anticipate. Guvernul își dă demisia, facem cîteva încercări constituționale pentru a instaura un nou guvern, care nu se termină cu nimic, și declanșăm alegeri anticipate. Nu exclud că Guvernul, după aceste jocuri ale opoziției, poate merge pe acest scenariu”, declarat Igor Dodon la emisiunea „Piatnisa” cu Anatolie Golea, de la RTR Moldova.

Trebuie să menționăm în acest context opinia deputatului Igor Grosu, din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care susține că Guvernul Chicu intenționează să provoace demisia sa prin faptul că insistă asupra asumării de răspundere pentru niște proiecte de legi, care, de fapt, puteau fi dezbătute în Parlament.

Dodon spune, ca și alții care susțin ideea anticipatelor, că scrutinul ar trebui să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. În acest context, amintim că peste cîteva zile Curtea Constituțională se va expune cu privire la constituționalitatea sau neconstituționalitatea acestui scenariu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?