Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Dodon: Cazul „Filat”, folosit de unii „hoți în lege”

6 dec. 2019,, 10:45   Politică
4623 3

Igor Dodon spune că din cauza acțiunilor fostului Guvern, există riscul ca mai mulți „hoți în lege” și condamnați pentru acțiuni grave să fie eliberați înainte de termen, folosindu-se de mecanismul aplicat în cazul lui Vlad Filat, și anume depunerea plîngerii pentru condițiile de detenție inumane ori degradante, scrie Noi.md cu referire la deschide.md.

Mai mult ca atît, susține șeful statului, atît ex-premierul Maia Sandu, cît și ex-ministru al Justiției, Olesea Stamate, au fost informați despre acest lucru, însă nu au întreprins nimic. De cealaltă parte, Olesea Stamate neagă declarațiile lui Dodon, menționînd că în acest sens ministerul și Administrația Națională a Penitenciarelor au adoptat mai multe măsuri, în special în privința deținuților care reprezintă risc sporit.

Zilele trecute Igor Dodon, comentînd eliberarea ex-premierului Vlad Filat din penitenciar, a anunțat că pe parcursul ultimelor luni, „unii criminali în lege cu dosare pe omoruri au fost eliberați pe același principiu”.

Noi dacă nu facem regulă acum, în următoarele zile și săptămîni, oamenii cu dosare pe omor sînt gata să meargă pe același principiu... Cazuri de acestea sînt zeci, care așteaptă... Apropo, SIS a informat-o pe Maia Sandu în luna octombrie că există riscuri de a merge pe formula respectivă pentru ca hoții în lege și hoții cu dosare de omoruri să iasă din pușcărie. M-am adresat ministrului Justiției să se clarifice, să facă regulă la penitenciare. În luna octombrie. Ce au făcut? Comisii ca să-l elibereze pe Filat. O să vă arătăm toate cazurile... Ce trebuie să înțeleagă cetățenii? Dacă noi nu vom face regulă, sute de criminali vor ieși din pușcărie și atunci veți vedea ce va fi. Dar baza a fost pusă pe timpul Guvernului Maiei Sandu. Să supere sau nu. Pot să aduc cazuri concrete”, a declarat el.

Contactată de reporterul Deschide.MD, fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate, a confirmat că a recepționat informația parvenită de la Serviciul de Informație și Securitate, dar și Președinție.


După ce am primit această informație am solicitat instituțiilor penitenciare să ia la control acest subiect și să informeze conducerea ministerului cu fiecare ocazie și de fiecare dată cînd este vorba despre eliberarea înainte de termen sau reducerea termenului cu privire la anumiți deținuți, inclusiv așa-numiții „hoți în lege”. Într-adevăr legea prevede mecanismul legal care poate fi aplicat deținuților, dar aceasta nu înseamnă că față de anumiți deținuți acest mecanism trebuie aplicat, iar față de alții – nu. Însă, atenție, unii deținuți, în special cei „privilegiați” nu se dețin în condiții inumane sau degradante și în acest sens nu este cazul să le fie redus termenul”, a declarat ex-ministrul.

Olesea Stamate a precizat că a solicitat de la administrațiile penitenciarelor „să fie foarte atenți atunci cînd oferă o caracteristică către instanțele de judecată pentru recalcularea termenului cu privire la condițiile de detenție și să se asigure că de fiecare dată la ședințele de judecată este prezent nu doar juristul penitenciarului, dar și juristul ANP”.

În consecință, am informat Președinția și SIS cu privire la acțiunile și măsurile întreprinse de minister în acest sens”, a menționat ea.

De precizat că pe parcursul ultimelor luni instanțele de judecată au redus pedepsele mai multor deținuți, după ce s-a constatat că aceștia au fost ținuți în „condiții inumane”. Este vorba despre kickboxerul Ion Șoltoianu, „hoțul în lege” Vladimir Moscalciuc (Makena), dar și cetățeanul turc Murat Cernit, condamnat în dosarul celei mai mari capturi de heroină din istoria R.Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?