Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon: Am văzut deschiderea PSRM, PDM și ACUM de a merge la dialog

27 mar. 2019,, 08:11   Politică
2670 1

Președintele Igor Dodon spune că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut marți cu liderii Partidului Socialiștilor, Partidului Democrat și blocului ACUM a văzut că toate aceste trei formațiuni sînt deschise pentru dialog.

Potrivit șefului statului, acest lucru anterior nu a existat, transmite IPN.

„Am văzut dorința de a merge la dialog și eu consider că acesta este un succes, al meu personal că am putut să obțin acest pas înainte”, a menționat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Despre întrevederea cu liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon spune că avînd în vedere că are cele mai multe mandate, această formațiune trebuie să propună negocieri deschise și transparente și cu unii, și cu alții pe platforma parlamentară. „Pentru prima dată un partid de stînga poate discuta cu un partid de dreapta și cu un partid de centru. PSRM a obținut cele mai multe mandate și trebuie să-și prezinte în Parlament proiectele și să întrebe cine este gata să le susțină”, spune șeful statului. Potrivit lui, șansele de a forma în jurul său majoritatea parlamentară o are Partidul Socialiștilor.

Igor Dodon spune că Partidul Democrat anunță că este gata să discute cu toate partidele care au acces în Parlament. „Ei nu vorbesc despre funcții. Eu cred că ei vor analiza reieșind din comportamentul altor partide. Eu i-am avertizat că nu voi accepta „salată politică”. Eu cred că noi avem nevoie de un Guvern legitim, de o putere legitimă”, spune președintele.

Despre întîlnirea cu liderii blocului ACUM, șeful statului a spus că pentru prima întrevedere a fost un dialog bun. „Eu am văzut dorința de a face tot posibilul pentru a nu fi alegeri anticipate. Faptul că ei vor să-și asume toată greutatea responsabilității și să ocupe și funcția de președinte al Parlamentului, și cea de premier este dreptul lor. Este important că ei înțeleg că nu este posibil de a discuta pachetul de legi propuse pînă va fi aleasă conducerea legislativului, iar pentru aceasta este nevoie de dialog”, a menționat șeful statului.

Drept concluzie, președintele a spus că, după discuțiile pe care le-a avut cu partidele politice, a înțeles să orice scenariu de formare a majorității parlamentare este posibil.

Președintele Igor Dodon a invitat, marți, 26 martie, pe rînd, la discuții trei formațiunii cu cei mai mulți deputați în Parlament. Toate au răspuns invitației șefului statului. După discuții, lidera Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că nu pot fi examinate propunerile pentru funcțiile de stat, dacă nu încep negocierile cu colegii din Parlament. Liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a spus că PDM are intenția de a forma cît de curînd posibil o majoritate parlamentară, „ca să stabilizeze situația în țară, să oprească incertitudinea și să rezolve problemele oamenilor”. Liderii Blocului politic ACUM au reiterat, în cadrul discuțiilor cu șeful statului, cum văd „ieșirea țării din impas și eliberarea instituțiilor din captivitate, și anume prin votarea pachetului de legi înregistrat de bloc în Parlament, ca un prim pas”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?