Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Dodon: ACUM a zădărnicit negocierile privind viitorul Guvern al Moldovei

27 mai. 2019,, 11:40   Politică
3339 9

Formarea majorității de guvernămînt și a Guvernului în noul Parlament al Moldovei au eșuat din cauza poziției neconstructive a blocului proeuropean ACUM.

Este o declaraţie din interviul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, care a comentat consultările, care au durat mai bine de două luni, ale acestui partid cu Partidul Socialiştilor (PSRM), care se pronunță pentru apropierea de Rusia, transmite Noi.md.

„Ei sunt de vină pentru eșecul negocierilor, pentru că au stabilit condiții evident imposibile, cerînd să le fie cedată lor toată puterea în țară. Cei de dreapta sînt convinși că socialiștii care au cîștigat alegerile, primind mai mult de 35 din 101 mandate parlamentare, ar trebui să voteze pentru numirea la toate posturile cheie în Parlament și în Guvern a reprezentanților ACUM, care deţin 26 de mandate. Iar însuşi socialiştii să stea deoparte", a spus Igor Dodon într-un interviu oferit corespondentului agenţiei TASS.

Președintele Moldovei a menționat că în aceste negocieri, formaţiunea pro-prezidenţială a socialiştilor „a dat dovadă de flexibilitate, lăsînd deoparte diferențele ideologice". "Ei au propus să fie formată o coaliție și un Guvern stabil pentru următorii patru ani", a explicat el.

Șeful statului consideră că motivul eșecului l-au reprezentat neînţelegerile interne din ACUM, liderii căruia, Maia Sandu și Andrei Năstase, nu pot împărţi puterea între ei.


„În calitate de președinte, am făcut tot ce-am putut pentru a le ajuta să negocieze, în ciuda insultelor interminabile în adresa mea", a spus Dodon. El a reamintit că, veniţi pentru consultaţii la reşedinţa preşedintelui, liderii ACUM au refuzat sfidător să dea mîna cu șeful statului, au făcut atacuri inacceptabile în mass-media atît împotriva lui, cît și împotriva socialiștilor.

Potrivit lui Dodon, dacă în urmă cu două luni au existat mulți dintre socialiști și alegătorii lor care îndemnau la o înţelegere cu ACUM pentru a prelua puterea în ţară de la Partidul Democrat de guvernămînt, acum numărul lor s-a redus simţitor. „Ultima picătură a reprezentat-o discursul conducătorilor blocului împotriva sărbătorii sfinte pentru noi - Ziua Victoriei. Cît fac declaraţia din partea Maiei Sandu și a colegilor săi că „nu există cîștigători în acest război", apelurile lor la lichidarea statalității moldovenești, la unirea cu România, sloganurile anti-ruseşti pe care le lansează", a explicat președintele Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?