X 
Transnistria stiri: 1396
Eurovision stiri: 502

Dodon a salutat decizia Curții Constituționale de săptămîna trecută

10 aug. 2020,, 11:15   Politică
3539 1

Șeful statului Igor Dodon a salutat astăzi, după ședința avută cu premierul și speakerul Parlamentului, decizia Curții Constituționale de săptămîna trecută potrivit căreia președintele Republicii Moldova poate fi suspendat dacă nu înaintează propunerea pentru funcția de prim-ministru a unei majorități parlamentare formalizate, transmite moldpres.md

Igor Dodon consideră că "această decizie pune punct fenomenului de destituire pentru cinci minute a președintelui". "Este o decizie corectă, care aduce claritate asupra modului de destituire a șefului statului - votul de destituire trebuie să fie unul a 67 de deputați, urmat de un referendum național care să fie aprobat de un număr mai mare de cetățeni decît cel care au votat în favoarea președintelui - în cazul de față, 836 mii plus unul în favoarea demiterii", a spus președintele.

În același timp, șeful statului a spus că "decizia aduce claritate procesului de desemnare a unui prim-ministru". "Decizia Curții Constituționale afirmă că președintele este obligat să desemneze propunerea pentru funcția de prim ministru a unei majorități formalizate. O majoritate formalizată se anunță în ședința Parlamentului Republicii Moldova. În cazul în care nu există o majoritate formalizată, șeful statului poate anunța o altă candidatură", a precizat președintele Dodon.

Curtea Constituțională a decis la data de 6 august că președintele R. Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de majoritatea parlamentară pentru funcția de premier.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?