Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Dodon a comentat scandalul izbucnit între Ambasadele Rusiei și României

28 oct. 2020,, 11:11   Politică
6747 7

Din punct de vedere diplomatic, ambasadorii ar trebui să se abțină de la astfel de calificări, afirmă președintele țării, Igor Dodon, în cadrul emisiunii Puterea a patra de la N4, referindu-se la scandalul diplomatic ce s-a iscat între Ambasada Rusiei și Ambasada României.

„Declarațiile le-au făcut un partid politic, care prin declarația sa a reflectat, ferm convins, poziția a marii majorități a cetățenilor Republicii Moldova. Eu cred că, în genere, din punct de vedere diplomatic, dacă vorbim de ambasadori, în opinia mea toți ar trebui să se abțină de la astfel de calificări, și unii, și alții”, a declarat Igor Dodon, citat de Unimedia.

„Eu înțeleg primii cine au început cu astfel de declarații, nu le-au început rușii. Este vorba despre al Doilea Război Mondial și luați orice carte de istorie, luați rezultatele judecăților de la Nürnberg, international recunoscut, care spune foarte clar că naziștii și jandarmii români au ars mii de cetățeni aici la Chișinău. Nu vreau să fac careva aluzii în adresa poporului român care-s frații noștri. Fiecare popor și-a avut călăii săi la diferite etape, dar nu e cazul să ironizăm. Eu cred că trebuie să avem relații bune și aici nu trebuie să trecem anumite limite, din toate părțile. Aici trebuie să fim calmi, liniștiți, să nu cream relații dificile cum au fost create prin aceste declarații”, a conchis Dodon.

Scandalul dintre Ambasadele ruse și române a izbucnit după ce Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, o serie de activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Atunci Ambasadorul României Daniel Ioniță a precizat în discursul ținut cu această ocazie că "generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate".


Drept reacție, Ambasada Rusiei la Chișinău a acuzat reprezentanții Amabsadei române în Republica Moldova de „cinism”, ca urmare a declarațiilor făcute cu ocazia Zilei Armatei Române despre „soldații căzuți în 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?