X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Dodon a comentat decizia de a deschide 11 secții de votare în Rusia

18 ian. 2019,, 15:40   Politică
2474 6

Organizarea alegerilor parlamentare în baza sistemului mixt a fost abordată astăzi de președintele Igor Dodon în cadrul unei întrevederi cu Miroslav Lajcak, președinte în exercițiu al OSCE, notează Noi.md.

Șeful statului a solicitat reprezentanților OSCE să se implice cît mai activ în monitorizarea procesului electoral din Republica Moldova, modelul sistemului mixt de vot este implementat în premieră în țara noastră.

„Am subliniat că asigurarea unor condiții egale de participare la alegeri pentru toți concurenții electorali și cetățenii Republicii Moldova este o condiție esențială pentru recunoașterea acestor alegeri ca fiind echitabile și corecte, atît din partea cetățenilor, cît și din partea partenerilor externi și a organizațiilor internaționale”, a subliniat Dodon.

Totodată, șeful statului și-a exprimat îngrijorarea față de hotărîrea Guvernului de a deschide în Rusia doar 11 secții de votare.

„Este o abordarea injustă, de-a dreptul discriminatorie, a Guvernului cu privire la deschiderea secțiilor de votare pentru cetățenii moldoveni aflați în afara Republicii Moldova. Drept exemplu am menționat situația a sute de mii de moldoveni care lucrează în Rusia şi pentru care Guvernul intenționează să deschidă doar 11 secții de votare, situaţie care poate fi calificată drept o restricționare deliberată a drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova”.


În cadrul discuțiilor purtate cu președintele OSCE, a fost abordat și subiectul reglementării transnistrene. „A fost menționat faptul că au apărut circumstanțe favorabile realizării programului de măsuri de consolidare a încrederii, precum și reluării consultărilor politice privind procesul de reglementare a diferendului transnistrean în formatul ”5+2””.

Igor Dodon l-a informat pe Miroslav Lajcak că în prezent examinează posibilitatea participării în cursa pentru alegerile parlamentare.

Într-un final Președintele și-a exprimat sprijinul pentru Slovacia în exercitarea președinției OSCE, menționînd că această respectabilă organizație trece printr-o perioadă destul de dificilă în activitatea sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?