Dodon a cerut guvernului să verifice toate clădirile din țară

Dodon a cerut guvernului să verifice toate clădirile din țară

În această dimineață, președintele Republicii Moldov, Igor Dodon a întreprins o vizită în orașul Otaci, la nordul țării, pentru a afla la fața locului despre toate circumstanțele și consecințele prăbușirii blocului cu 9 etaje, informează Noi.md.


Acesta a prezidat o ședință operativă cu participarea administrației raionale și orășenești și a conducerii Direcției locale pentru situații de urgență și a discutat cu oamenii care au fost evacuați din acest bloc.


”Conform estimărilor prealabile, au fost cîteva cauze, inclusiv darea în exploatare a blocului cu diverse încălcări, acumularea permanentă a apei în subsol și modificările neautorizate în construcția blocului - demolarea parțială a pereților de bază de către unii locatari. Potrivit afirmațiilor reprezentanților Direcției Situații de Urgență, cel mai probabil, blocul va fi demolat.


Locatarii au fost evacuați la timp de către autoritățile locale, înainte de prăbușire, fiindcă pe pereții clădirii au apărut crăpături vizibile. În total, în bloc sînt 36 de apartamente, au fost evacuate 18 familii - 51 de persoane, inclusiv 11 copii. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
La moment, sarcina primordială a autorităților locale și a celor centrale este plasarea temporară a locatarilor evacuați și identificarea noilor locuințe. O parte dintre ei se află la rude, ceilalți au fost cazați în instituții sociale”, a scris într-o postare șeful statului.


Acesta a menționat că statul îi va asigura pe toți sinistrații cu locuințe permanente. În acest scop sînt examinate diferite variante, inclusiv compensarea locuințelor distruse, la prețuri de piață, pentru procurarea noilor apartamente.


”De asemenea, consider că este necesară efectuarea unei inspecții a blocurilor cu multe etaje, de aceeași serie, în toate localitățile Republicii Moldova. Direcțiile pentru situații de urgență și autoritățile locale trebuie să se ocupe de aceasta în regim de urgență”, a mai spus Dodon.


 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load