X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Dodon: 1,5 miliarde de lei este prețul neprofesionalisumului guvernării în problema gazului

11 noi. 2021,, 07:20   Politică
3465 12

Ex-președintele Igor Dodon califică drept întîrziate și neprofesioniste negocierile actualei guvernări cu concernul Gazprom privind contractul de achiziție a gazului.

Potrivit lui Dodon, guvernarea s-a angajat să achite datoriile Moldovagaz pentru lunile august, septembrie și octombrie, iar banii vor fi alocați din bugetul de stat printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, notează IPN.

Igor Dodon spune că guvernarea menține starea de urgență întrucît ar urma să ofere bani din bugetul de stat în regim simplificat pentru a acoperi datoriile Moldovagaz pentru lunile august, septembrie și octombrie. De asemenea, fostul președinte spune că formula de calcul a prețului nu ar fi foarte avantajoasă pentru Republica Moldova.

„Cunosc detaliile formulei de calcul a prețului, ea oferă posibilitatea ca peste o jumătate de an sau un an prețul de achiziție să fie mai mare decît cel de pe piață. Este important că avem gaz, dar prețul este foarte mare și din această cauză a crescut tariful. În al doilea rînd, prin acest contract Republica Moldova și-a asumat niște angajamente care vor costa bugetul de stat mulți bani. Republica Moldova s-a angajat să achite datoriile pentru august, septembrie și octombrie. Din calculele noastre este vorba despre un miliard cinci sute de milioane de lei. Guvernarea vrea să aloce un miliard 200 de milioane de lei printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale către Moldovagaz”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Главный вопрос” de la NTV Moldova.

Igor Dodon spune că guvernarea ar fi risipit banii statului atunci cînd a procurat din surse alternative gaze naturale pentru a menține presiunea în rețea, iar dacă negocierile cu Gazprom ar fi început mai devreme, această cheltuială ar fi fost evitată.


„În octombrie am cheltuit 17 milioane de dolari pentru procurarea gazului la un preț care se ține secret. Asta înseamnă încă 300 de milioane de lei. În total ar fi peste un miliard jumătate de lei. Acesta este prețul unei abordări neprofesioniste a actualei guvernări față de problema gazului. Pentru comparație vreau să explic ce înseamnă un miliard jumătate de lei, anul trecut cu un miliard de lei am început reabilitarea drumurilor în toate localitățile rurale”, a mai spus Igor Dodon.

Republica Moldova are semnat un contract de achiziție a gazului cu concernul rus Gazprom pentru o perioadă de 5 ani. Prețul de achiziție pentru luna noiembrie este de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, sumă care a determinat ANRE să aprobe un tarif provizoriu pentru luna noiembrie de 10,26 lei pentru un metru cub de gaz. Cu TVA inclus valoarea tarifului este de 11,08 lei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?