Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3994

Doar un partid are şanse să revină în Parlament în cazul alegerilor – politolog

27 mai. 2019,, 12:30   Politică
5853 1

Analistul politic Angela Colaţchi a vorbit, în cadrul emisiunii „Dimineaţa pe Sputnik” despre șansele unor partide de a reveni în marea politică.

Experții, precum politicienii moldoveni, vorbesc tot mai des despre alegerile parlamentare anticipate drept cel mai probabil scenariu de dezvoltare a situației politice.

În același timp, unii analiști politici susțin că în acest caz sînt posibile surprize - pînă la revenirea în Parlament a unor partide, despre care electoratul a uitat deja. Așa să fie? Merită să ne aşteptăm la o schimbare a peisajului politic în cazul alegerilor anticipate? La aceste întrebări a dat răspuns, în cadrul emisiunii „Dimineaţa pe Sputnik”, analistul politic Angela Colaţchi.

„Careva schimbări serioase în Parlament nu vor avea loc, șansa ca oricare dintre partidele extraparlamentare să reușească să ajungă la putere este foarte mică, cu excepția cazului în care pot veni cu ceva nou", a spus expertul.

Numai comuniștii moldoveni au o mică șansă de a se întoarce în Parlament, este convinsă politologul.


"Apropo, comuniștii ar putea revenit în Parlament dacă ar dori, au oameni și există structuri și resurse. Doar trebuie să fie dispuși să lanseze aceste resurse", a spus Colaţchi.

Doi alți actori politici, mai recent importanți, au fost complet „dezumflaţi”, este convinsă expertul.

„Situația Partidului Nostru este foarte dificilă acum, este ireal ca aceştia să ajungă în Parlament. Aceeaşi soartă o are şi Partidul Liberal – ei au avut șansa de un rebranding serios, dar au ratat-o, șase la sută pentru ei în situația actuală este prea mult", a concluzionat politologul.

Alegerile parlamentare în Moldova au avut loc pe 24 februarie. Pentru prima dată, cetățenii republicii au ales deputații în cadrul unui sistem electoral mixt – 50 de persoane după listele de partid, 51 – în circumscripții electorale uninominale. Participarea la vot a fost de 49,22%. Prezenţa la vot nu a avut un prag stabilit. Pragul electoral pentru partide a fost de 6%, pentru blocurile electorale - 8%

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?