X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Doar parlamentul poate da o notă juridică acțiunilor președintelui. Opinie

1 mar. 2021,, 10:30   Politică
2339 4

Curtea Constituțională a Moldovei a procedat corect atunci cînd a refuzat deputaților din partea Partidului Socialiștilor să dea o evaluare juridică acțiunilor președintelui țării, Maia Sandu, în ceea ce privește posibila încălcare a legilor și Constituției, deoarece aceasta nu este obligația CC, iar o asemenea apreciere poate oferi Parlamentul.

Declarația a fost făcută de fostul președinte al CC, Dumitru Pulbere, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", relatează Noi.md.

El a menționat că organul legislativ suprem, în principiu, are dreptul să inițieze chestiunea privind sancționarea președintelui și suspendarea acestuia din funcție.

Dumitru Pulbere a amintit că, în august 2020, Curtea Constituțională a explicat că, dacă președintele refuză să propună drept candidat la funcția de premier persoana înaintată de majoritate parlamentară formalizată, atunci șeful statului trebuie suspendat din funcție. "De aceea, Curtea Constituțională nu a avut nevoie să repete toate acestea în decizia sa din 23 februarie. Autorii sesizării au dorit ca CC să spună clar dacă președintele a încălcat grav Constituția sau puțin, sau deloc nu a încălcat, iar judecătorii CC au refuzat corect, deoarece aceasta nu este obligația CC", a declarat fostul președinte al CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?