X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Discuții aprinse la Guvern privind includerea vectorului european în Constituție

31 ian. 2018,, 16:30   Politică
3872 7

Cabinetul de miniștri a examinat astăzi inițiativa legislativă de completare a Constituției prin stipularea vectorului european de dezvoltare a țării, informează NOI.md.

În timp ce ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a propus să fie pronunțat un aviz pozitiv asupra proiectului, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a pronunțat împotrivă. Ea a precizat că mai indicată ar fi desfășurarea unui referendum privind aderarea la UE, și nu modificarea pripită a Constituției.

„Din rațiuni pur juridice, propun să emitem un aviz negativ. Aici este vorba de normele constituționale. Cînd vorbim de suveranitate, vector extern, sigur că aceste chestiuni trebuie decise la referendum, dar nu în Parlament. Și abia după aceasta să fie efectuate modificările în Constituție. Integrarea europeană poate fi prevăzută în programele partidelor politice, dar consider că e corect ca această chestiune să fie consultată cu poporul”, a menționat Vlah.

Deși a căzut de acord asupra necesității organizării unui referendum, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a precizat că asta trebuie să se întîmple abia după depunerea cererii de aderare, și nu înainte.

„Experiența țărilor care au aderat la UE arată că referendumul se face după ce au fost negociate toate capitolele de aderare. Pînă atunci să faci un referendum este o chestie mai mult populistă decît una de substanță”, a explicat Leancă.


Irina Vlah a insistat însă pe faptul că Legea Supremă a țării nu poate fi schimbată peste noapte, după bunul plac. „În unele țări, modificările în Constituție se operează o dată la 200 de ani, dar noi stabilim niște obiective pe termen scurt și intervenim cum dorim”, a adăugat ea.

Autorii proiectului au propus completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?