Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Discuții aprinse în Parlamentul pe subiectul rezoluție de condamnare a atacului Hamas asupra Israelului

19 oct. 2023,, 11:04   Politică
3078 1

În plenul Parlamentului, deputatul PAS, Oazu Nantoi, a dat citire unei rezoluții de condamnare a atacurilor teroriste asupra Israelului.

Subiectul a trezit un val de discuții și contradicții după ce deputatul BCS, Vlad Bătrîncea a venit cu o propunere de a completa textul rezoluției.

”Evident că războiul este condamnabil și atacurile teroriste, dar constatăm că de dorit de adăugat niște pasaje foarte importante. Statul Republicii Moldova, ca un stat pașnic și neutru trebuie să cheme la pace și oprirea imediată și necondiționată a tuturor acțiunilor militare, oprirea atacurilor asupra infrastructurii civile și asupra cartierelor locative, acest lucru este valabil pentru toate părțile participante la conflict. Considerăm că trebuie de insistat la o misiune umanitară internațională cu scopul de a ajuta populația de pe ambele părți a conflictului cu scopul de a asigura ajutorul din partea organizațiilor internaționale. Considerăm că trebuie să existe din partea Parlamentului Republicii Moldova un îndemn ferm la pace. Dacă se acceptă o scurtă pauză pentru a modifica textul acestei declarații”, a declarat Bătrîncea.

Propunerea a venit cu critici din partea deputaților PAS, Radu Marian și Mihail Druță.

”Noi nu vorbim de părți participante, de fapt noi avem un stat Israel recunoscut internațional și pe altă parte noi avem o grupare teroristă care au comis atacuri teroriste și eu constat că avem o atitudine similară a colegilor cum este în Ucraina, unde nu avem părți participante. Eu îndemn să aveți în sfîrșit poziția demnă și corectă față de toate războaiele care au fost inițiate de organizații teroriste”, a declarat Radu Marian.


”Eu nu aș fi împotrivă să facem o pauză și să analizăm propunerile dumneavoastră, dar mai întîi v-aș ruga să răspundeți în calitate de lider al fracțiunii, de ce nu ați susținut includerea în ordinea de zi a acestei întrebări foarte și foarte sensibile?”, a întrebat Mihail Druță.

Drept răspuns Vlad Bătrîncea a declarată că în acest caz nu este loc de critici și lecții.

”Radu, tăceai filosof rămîneai. Am spus și am reiterat disponibilitatea de a vota declarația, hotărîrea ONU pe acest conflict să vă documentați și să veniți cu idei adecvate. Au fost create două state Israel și Palestina, acest conflict durează zeci de ani de aceea ce este rău că am propus să fie creată o misiune umanitară, coridoare umanitare? Declarația care ați prezentat-o se vede că este scrisă în grabă și am solicitat să fie organizată o scurtă pauză ca să venim cu cîteva propuneri pertinente și să votăm împreună. De ce trebuie să pornim aceste discuții, domnule Druță, care sînt sterile”, a replicat Bătrîncea.

La rîndul său, Grigore Novac a menționat că astfel de discuții sînt inutile.

”A venit o propunere regulamentară, să luăm pauză, să vedem anumite momente să redactăm anumite pasaje și să vedem dacă sînt sau nu acceptate. Chiar nu se poate de mers regulamentar, fără a porni din Israel și a ajunge prin Ucraina și Transnistria. Noi am propus să venim cu anumite pasaje de chemare la pace, de ce trebuie toată această discuție inutilă”, a spus Novac.

Ulterior, deputații au anunțat o pauză de 30 de minute.

2
1
1
2
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?