Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Discuții aprinse în Parlament la subiectul achiziției vaccinurilor: "Să nu facem zîzanie"

12 mar. 2021,, 12:20   Politică
3031 0

Subiectul achiziționării vaccinurilor antip-Covid și asigurării imunizării în masă a populației a stîrnit astăzi dezbateri aprinse la Parlament.

Majoritatea deptuaților au optat pentru ca să fie asigurată diversitatea obligatorie a vaccinurilor achiziționate de autorități. Unii deputați au declarat că prea mult se speculează pe modul în care ar trebui să ajungă vaccinul în țară, ce contează este că populația să aibă acces rapid la preparat.

„Poate să discutăm aici despre formule chimice și biologice de vaccin? Acest proiect trebuie rapid votat și transmis președintelui spre promulgare, fără multe discuții. Nu facem decît ne batem Joc de țară prin aceste dezbateri. Haideți să terminăm acest spectacol”, a declarat Candu.

„De la cîți producători cumpărăm? Vedem o isterie publică legată de la ce producător e vaccinul, și problema intermediarilor, lumea vrea să se asigure că ajunge un produs de calitate. Aveți un aglorim cîte proporții de vaccin de un anumit tip sau altul?”, a întrebat la rîndul deputatul PAS Igor Grosu.

„Vom procura vaccinurile care se regăsesc doar în lista OMS. Cine va prezenta o ofertă mai bună acela va cîștiga licitație, fie el producători, fie el intermediar”, a explicat Constantin Nedelea, representant al Centrului pentru Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate.


Spicherul Zinaida Greceanîi a propus ca vaccinurile să fie proporțional procurate. „Nu trebuie să dăm prioritate cuiva. Putem contracta toate vacccinurile calificate de OMS: și cele care sunt înregistrate și cele precalificate”.

Deputatul Grupului Pentru Moldova, Ruxanda Glavan, a menționat că prioritar este să înceapă cît mai curînd procesul de imunizare în masă a populației, iar discuțiile nu fac decît să ridice suspiciuni în societate.

„Toți deputații din acest Parlament s-au expus că subiectul vaccinurilor a fost politizat, au critica în general procesul de vaccinare, iar acum s-a ajuns la faptul că 70 la sută din moldoveni nici nu vor vrea să se vaccineze. Toate aceste discuții nu fac decît să submineze și mai mult încrederea societății. Să nu dăm zîzanie în continuare la oameni”, a relatat Glavan.

Și deputații socialiștii au susținut ideea de a da mînă liberă Guvernului să declanșeze procesul cît mai rapid achiziițile.

„Este deficit de vaccin pe piață, nu un surplus. Îndemnăm să fie asigura un proces transparent. Ca parlamentarii trebuie să dăm un exemplu, spunem că toți să se vaccineze”, a declarat deputatul PSRM Corneliu Furculiță.

În cele din urmă, deputații au votat cu unanimitate de voturi în prima lectură proiectul de lege care permite procurarea rapidă a vaccinurilor anti-Covid. Menționăm că premierul interimar Aureliu Ciocoi s-a adresat Parlamentului cu solicitarea de a permite Guvernului în exercițiu procurarea vaccinurilor anticoronavirus, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice, pentru a evita tergiversarea procesului de imunizare în masă a cetățenilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?